Tema meseca:
Jetrne bolezni
2.2.2011
Jetra so največja žleza v telesu in pri odraslem človeku tehtajo 1.500 gramov. Ležijo v desnem zgornjem kvadrantu trebušne votline, tik pod prepono.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Kolonoskopija
5.5.2010
Endoskopski pregled prebavil je preiskava, s katero zdravnik pregleda notranjost prebavnega trakta. To opravi s posebnim instrumentom – endoskopom, upogljivo cevjo, debelo kot mezinec in dolgo 120–160 cm.
(več)
Tema meseca:
Napenjanje
3.3.2010
Napenjanje, spahovanje, bolečine v trebuhu in vetrovi so znaki, ki nastanejo zaradi plina v prebavilih. To je popolnoma normalen pojav.
(več)
Tema meseca:
Zgaga
3.3.2010
Večina ljudi pozna neprijetno, pekočo bolečino za prsnico ali v zgornjem delu trebuha, ki jo ponavadi spremlja vračanje želodčne vsebine v žrelo. Bolečina se pogosto širi iz žličke navzgor za prsnico in v vrat.
(več)
Tema meseca:
Endoskopija
7.4.2010
Endoskopski pregled prebavil je preiskava, s katero zdravnik pregleda notranjost prebavnega trakta. Opravi ga s posebnim instrumentom – endoskopom.
(več)
Prebavila:
Okužba prebavil z bakterijo
2.4.2011
Okužba z bakterijo Helicobacter pylori je ena najpogostejših okužb in je razširjena po vsem svetu. Zaradi izboljšanja higienskih razmer in odkritja uspešnega zdravljenja okužbe se je njena razširjenost v zadnjem desetletju zmanjšala.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Zgaga in GERB
26.2.2009
Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) nastane zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik. Kisla želodčna vsebina draži sluznico požiralnika in lahko povzroči vnetje. Redko nastanejo celo razjede na sluznici požiralnika.
(več)