Tema meseca:
Alergijski rinitis
2.3.2011
Alergijske bolezni nastanejo zaradi nepravilnega delovanja imunskega sistema. So v porastu. Približno 15 % ljudi v zahodnem svetu ima eno od alergijskih bolezni, po nekaterih podatkih pa kar tretjina ljudi.
(več)
Tema meseca:
ORL
6.10.2010
Beseda otorinolaringologija je ena tistih besed, ki jo ljudje s težavo izgovorijo in dolgo izgovarjajo, zato navadno uporabljamo kar kratico ORL.
(več)
ORL:
Šumenje v ušesih
7.7.2010
Šumenje v ušesih (Tinnitus) je nenormalen zvok, ki ga slišimo v ušesih ali glavi in nastane brez zunanje zvočne stimulacije.
(več)
ORL:
Vnetje žrela
3.11.2010
Žrelo ali farinks je cevasti organ, ki leži v sredini vratu in je naslonjen na hrbtenico. Njegova stena je sestavljena iz vezivne ovojnice, mišic, podsluznice in sluznice.
(več)
ORL:
Naglušnost
7.4.2010
Od 25 do 50 odstotkov starostnikov ima zaradi slabega sluha zmanjšano kakovost življenja. Kot v starosti popuščajo drugi organi, pri starostni naglušnosti popuščajo ušesa (Presbyacusis).
(več)
Tema meseca:
ORL pregledi
6.10.2010
Z bolnikom, ki obišče našo ambulanto na polikliniki, se najprej pogovorimo o njegovih težavah. Večina bolnikov svoje težave opisuje dobro in nam s tem zelo pomaga.
(več)
ORL:
Operacija mandljev
8.12.2010
Limfatični sistem človeškega telesa služi naši obrambi pred zunanjimi in notranjimi povzročitelji bolezni. Sem prištevamo kostni mozeg, vranico, bezgavke in izvenbezgavčne skupke limfatičnega tkiva, med katere spadajo tudi mandlji.
(več)
ORL:
Šumenje v ušesih
7.4.2010
Lastnosti zvoka: zvok nastane zaradi vibracij predmetov. Zračne molekule se zgoščujejo in razredčujejo, kar se kot valovanje širi od zvočila.
(več)