Tema meseca:
Deček ali deklica?
5.5.2010
O nosečnosti in razvoju otrok je mogoče najti veliko literature z informacijami in navodili od spočetja do adolescence in naprej. Ali pa veste za bolj ali manj verjetne razlage, kako vplivati na otrokov spol pri naravnem spočetju?
(več)
Novičke:
Vitamin D - novi hit
1.6.2011
Vitamin D je v maščobah topni vitamin, ki za razliko od drugih lahko nastaja v človeškem telesu. Tvori se v koži pod vplivom UVB-žarkov, lahko pa ga v telo vnašamo z rastlinsko hrano.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Voda
2.3.2011
Biološki pomen: voda predstavlja 60–70 % telesne teže. Je osnovna sestavina človeškega telesa, sestavljena iz dveh enostavnih elementov – vodika in kisika.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Aids
8.12.2010
AIDS (angl. Acquired imunne deficiency syndrome) oz. sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti je hudo obolenje, ki ga povzroči HIV (angl. Human immunodeficiency virus) oz. virus človeške imunske pomanjkljivosti, ki napade imunski sistem telesa.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Dehidracija
7.7.2010
Voda sestavlja večino človeškega telesa, zato je zelo pomembno, da se ohranja v pravem ravnotežju. Človek jo izloča skozi črevo, ledvica kot urin, kožo pri potenju in skozi pljuča pri vlaženju zraka, ki ga diha.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Nega in prehrana
2.6.2010
Koža je človekov največji organ in nas varuje pred zunanjimi vplivi ter preprečuje izgubo naših snovi. Le zdrava in nepoškodovana koža lahko dobro opravlja svojo funkcijo, zato je njeno negovanje zelo pomembno.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Klopni meningoencefalitis
4.5.2011
Klopni meningoencefalitis je vnetje možganov in možganskih ovojnic, ki ga povzroča virus klopnega meningoencefalitisa. Bolezen se pojavlja sezonsko, najpogosteje od maja do oktobra.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Bakterije in antibiotiki
5.1.2011
Človek ima predvsem na koži in v črevesju veliko bakterij. Večina jih je povsem neškodljivih, izjema so patogene bakterije, ki povzročajo infekcijske bolezni.
(več)
V gibanju:
Jesenski sprehod
6.10.2010
Kaj je lepšega, kot naužiti se svežega jesenskega zraka. Veliko ljudi jesenske dni izkoristi za tek ali kolesarjenje, mi pa vam svetujemo, da preizkusite še aktivnost, ki jo večina Slovencev dobro pozna, ostale pa vabimo, da jo spoznajo – hojo v hribe.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Živalski piki
7.7.2010
Ponovno prihajajo topli dnevi, ki nas vabijo v naravo, v tišino gozda, prijetno osvežitev morja. Da bodo vaši poletni izleti v naravo čim bolj brezskrbni, smo za vas pripravili hitri pregled najpogostejših nepridipravov, ki vam v poletnih mesecih lahko prekrižajo pot.
(več)
Zobozdravstvo:
Afte
7.4.2010
Afte oz. aftozni stomatitis je eno najpogostejših obolenj ustne sluznice. Vzrok za nastanek še ni pojasnjen. Afte so površinske okrogle ali ovalne rane na ustni sluznici.
(več)