Veliki intervju:
prof. dr. Mirta Koželj, dr. med.
26.6.2009
Srčno-žilne bolezni so prvi vzrok zbolevanja in umiranja v Sloveniji in drugod v razvitem svetu. O nekaterih smo že spregovorili v naši reviji.
(več)
Tema meseca:
Možganska kap
26.6.2009
Nenaden dogodek, ki večini za vedno spremeni življenje. Prizadeti so naši možgani.
(več)
Kardiologija:
Pomen motenj srčnega ritma
26.6.2009
Izraz aritmija pomeni odsotnost kakršnega koli ritma srca. Pravilen izraz za motnjo ritma bi bil disritmija, vendar se uporablja redko, saj je beseda aritmija prišla v navado, beseda disritmija pa se ni prijela.
(več)
Naš gost:
Štefka Kučan
26.6.2009
Štefka Kučan je znana predvsem kot naša prva dama. Pravi, da se je že pred veliko leti rodila na Koroškem in preživela mladost med Slovenj Gradcem in Šmartnim.
(več)
Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimunsko obolenje, pri katerem propadejo celice, ki proizvajajo inzulin v trebušni slinavki, tako da je posameznik brezpogojno vezan na vbrizgavanje inzulina za nadzor bolezni.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Ko nas preseneti vnetje sečil
26.6.2009
V razvitem svetu je vnetje urinarnega trakta med najpogostejšimi infekcijskimi boleznimi nasploh in močno obremenjuje ambulante zdravnikov družinske medicine in urologov.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Luskavica
26.6.2009
Luskavica (lat. psoriasis vulgaris) je pogosta vnetna sprememba kože, katere vzrok ni ustrezno pojasnjen. Bolezen prizadene veliko ljudi, v zahodnem svetu od enega do pet odstotkov.
(več)
Pismo uporabnika:
Spoštovani pri Prvi zdravstveni asistenci!
26.6.2009
Sem 84-letni Ljubljančan, Edvard Medved. Najprej želim pohvaliti vašo cenjeno asistenco. Imam razne zdravstvene težave (popuščanje srca in drugo) in z vami je moje življenje precej lažje.
(več)
Tema meseca:
Nevarna sončarica
26.6.2009
Sončarica je lahko zelo nevarno bolezensko stanje, ki nastane kot posledica čezmerne izpostavljenosti nezavarovane glave soncu.
(več)
Tema meseca:
Počitnice in nadležne živalice
26.6.2009
Spet prihaja poletje, ko se nas večina odpravi na morje ali kam drugam, da se odmaknemo od vsakdana in se spočijemo.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Krvni pritisk pri študentih
26.6.2009
V sodobnem svetu je prav arterijska hipertenzija (zvišan krvni pritisk) najpogostejše srčno-žilno obolenje in se pojavlja pri 15 do 30 odstotkih (ponekod tudi več) odraslih.
(več)
Novičke:
Kajenje in rak testisov
26.6.2009
V novi raziskavi, ki poteka na centru Fred Hutchinson Cancer Research v Seattlu, se nakazuje možnost, da je rak testisov povezan s kajenjem marihuane.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Za varno potovanje
26.6.2009
Slovenci radi potujemo in radovedno spoznavamo tuje kraje, kulture in navade. S svetovnim »bumom« poceni letalskih poletov in mreže turistične ponudbe se nam odpirajo čudovita vrata v svet neznanega.
(več)
PZA in Pacient v Mostecu:
Druženje za zdravje
26.6.2009
Imeli smo dogodek. Druženje za zdravje, in sicer v nedeljo, 21. junija 2009, v Mostecu. Pripeljali smo reševalne avtomobile, zdravnike specialiste, zdravstvene tehnike in reševalce, ki so v petminutnem brezplačnem pregledu brez napotnice v treh urah skupaj opravili 160 pregledov.
(več)
Dnevnik reševalca:
Kako pa delajo to v Ameriki?
26.6.2009
Še v prejšnjem stoletju, leta 1998, se je začela izmenjava tehnikov reševalcev med Arizono (ZDA) in Slovenijo.
(več)