Vem, obstajajo znanstvene teorije o tem, kako in zakaj se prenašajo virusi, ki se v človeškem telesu razvijejo v gripo ali prehlad - te teorije poznam in jim verjamem.
(več)
Veliki intervju:
Jože Vidmar, dr. med.
18.12.2008
Splošnega zdravnika poznamo kot zdravnika, s katerim pridemo najprej v stik, če smo bolni, in kot nekoga, ki mora imeti veliko znanja, da lahko postavi ustrezno diagnozo oziroma pacienta napoti na ustrezno zdravljenje.
(več)
Tema meseca:
Prehlad
18.12.2008
Nikar ne podcenjujte prehlada ali gripe, saj se iz tega lahko razvijejo resna obolenja, na primer bronhitis ali celo pljučnica.
(več)
Ugodni učinki redne telesne aktivnosti na preprečevanje in lajšanje kroničnih bolezni so bili že neštetokrat dokazani.
(več)
Novičke:
Kako upočasniti proces staranja
18.12.2008
Verjetno ste že večkrat prebrali, da pravilna prehrana, gibanje in zmanjšanje stresa upočasnjujejo proces staranja. V zadnjem času se pojavljajo številni dokazi, da so omenjene trditve resnične.
(več)
Ali ste vedeli, da svetovna zdravstvena organizacija priporoča dojenje vsaj do otrokovega drugega leta starosti?
(več)
Gospo Marijo smo poklicali po telefonu. Poznamo jo, ker je naša zadovoljna uporabnica, in vemo, kaj je prestala pred letom dni. Opisala nam je svojo izkušnjo s Prvo zdravstveno asistenco.
(več)
Tema meseca:
Gripa
18.12.2008
Infekcijsko bolezen ptic in sesalcev, ki jo poznamo pod skupnim imenom gripa, povzroča red RNA virusov (virusi influence) iz družine Orthomyxoviridae.
(več)
Kašelj je zapleten obrambni refleks telesa, ki očisti naše dihalne poti. Nastane zaradi draženja sluznice dihal. Dražljaj se po posebnih živčnih poteh prenaša do središča za kašelj v možganih.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Kamni v sečilih
18.12.2008
Kamni v sečilih ali strokovno urolitijaza je bolezen, ki po arheoloških dokazih spremlja človeka že tisočletja. Pogostejša je pri Evropejcih in Azijcih, redkejša pri črncih, Židih in Indijancih.
(več)
V času nosečnosti prejmejo ženske številne nasvete, kakšna naj bo njihova prehrana, kako naj zmanjšajo stres, jemljejo vitamine, se redno gibljejo, da se bodo bolje počutile in imele zdrave dojenčke.
(več)
Kolumne:
Zdravnik in popotnik
18.12.2008
Vsako jutro znova se na poti s ciljem služba spominjam svojih srečnih dni na potovanjih. Hrepenenje je še posebno izrazito ob zgodnjih sončnih vzhodih, ko na nebu žari jutranja zarja in me v mislih vrača daleč, daleč ...
(več)