Veliki intervju:
doc. dr. Rok Orel, dr. med.
27.8.2009
Spremembe v okolju so nedvomno pripomogle k povečanju števila bolezni prebavil. Zakaj je tako in kakšno vlogo imajo probiotiki, smo se pogovarjali z doc. Rokom Orlom, dr. med., spec. pediatrom.
(več)
Tema meseca:
Miokardni infarkt
27.8.2009
Bolezni srca in žilja so najpomembnejši vzrok zbolevanja in umiranja v svetu in delež koronarne bolezni je največji. To je bolezen z več obrazi.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Krčne žile
27.8.2009
Varikozne vene, varice, krčne žile so sopomenke za obolenje ven. So podaljšane, razširjene in zvijugane povrhnje vene, ponavadi v nogah.
(več)
Tema meseca:
Rehabilitacija
27.8.2009
Rehabilitacija srčnih bolnikov pomeni obliko prilagajanja na ponovno življenje po nastopu bolezenskega procesa srčne mišice.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Previdnost pri nabiranju in pripravljanju gob
27.8.2009
Gobe so užitne, neužitne, strupene in zaščitene. Ljudem, ki živijo z naravo in gobe bolj poznajo, bo morda zadostoval primeren priročnik, da bodo ločili med neznanimi, morda strupenimi in užitnimi gobami.
(več)
Tema meseca:
Maščobe v krvi
27.8.2009
Holesterol je nujno potrebni sestavni del celične membrane pri živalih. Potreben je tudi za biosintezo žolčnih kislin (ki so nujne za presnovo) in steroidnih hormonov (kamor spadajo na primer spolni in stresni hormoni).
(več)
Težave pri uriniranju ali strokovno: motnje mikcije so vse nepravilnosti praznjenja mehurja: nepopolno praznjenje mehurja, preredko ali prepogosto praznjenje mehurja, boleče oz. pekoče praznjenje mehurja, uhajanje urina podnevi in močenje postelje ponoči.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Bolezni, ki jih prenašajo klopi
27.8.2009
V desetih letih smo že veliko slišali o navadnem klopu z znanstvenim imenom Ixodes ricinus, ki je razširjen predstavnik klopov tudi v Sloveniji.
(več)
Dnevnik reševalca:
Moj prvi porod, ki sploh ni bil moj
27.8.2009
V srednji šoli sem razmišljal, da bi postal reševalec, a sem se odločil, da ne bom. Razlog je bilo pripovedovanje oziroma veliko pretiravanje, kot sem ugotovil pozneje, prijatelja reševalca o porodih v reševalnih avtomobilih, ko bodoče matere oziroma njihove družine preseneti nenadna otrokova želja po takojšnjem rojstvu.
(več)