Veliki intervju:
doc. dr. Janez Žgajnar, dr. med.
30.9.2009
Ni dolgo, odkar smo premagali »krivce« za kratko življenjsko dobo. Še v prvi polovici 20. stoletja so bile glavni vzrok smrti nalezljive bolezni. Ko smo jih zmanjšali s higieno, programi cepljenja, antibiotiki, so postale glavni vzrok smrti srčno-žilne bolezni.
(več)
Tema meseca:
Gripa in virusi
30.9.2009
Vsi prav dobro poznamo prve znake prehlada: kihanje, srbenje nosu, vodeni izcedek iz nosu. Prehlad je najpogostejša bolezen nasploh.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Nevarno sosledje
30.9.2009
Ko bolnik kmalu po miokardnem infarktu, o katerem smo podrobneje pisali v letošnji 9. številki revije dr., utrpi še možgansko kap, gre včasih za naključno sosledje dveh srčno-žilnih dogodkov, saj ateroskleroza navadno prizadene več arterijskih žilnih povirij, vendar se s takšno teorijo naključja ne kaže slepiti in je bolje aktivno iskati vzročne povezave, ki so verjetnejše.
(več)
Tema meseca:
Povečane bezgavke
30.9.2009
Pri vsakodnevni negi in opazovanju svojega telesa, si večkrat zatipamo drobne izboklinice na koži, ki navadno po nekaj dneh izginejo.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Maternični vrat
30.9.2009
Rak materničnega vratu je šesti najpogostejši rak pri ženskah, ki pa ga z rednimi ginekološkimi pregledi uspešno preprečujemo.
(več)
Kolumne:
Misli in spoznanje o izkušnjah
30.9.2009
Poletna noč, po tako težko pričakovani vročini. Vse je tiho in mirno.
(več)
Psihiatrija:
Od tesnobe do panike
30.9.2009
Tesnoba s številnimi in različnimi zanki lahko prizadene vsakogar in se v najbolj izraženi obliki pojavi kot panični napad. Razbijanje srca, občutki dušenja, potenje, tresenje, vrtoglavica, glavoboli, mravljinčenje.
(več)
Tema meseca:
Motnje erekcije
30.9.2009
Izraz impotenca je več let označeval nezmožnost moškega, da doseže in/ali ohrani zadostno čvrstost penisa za normalen spolni odnos.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Atopijski dermatitis
30.9.2009
Atopijski dermatitis je kronično vnetje kože, ki se pojavlja v vseh starostih, vendar je najpogostejši pri otrocih.
(več)
Naš gost:
Borut Veselko
30.9.2009
Je direktor Prešernovega gledališča v Kranju. Ker želja po igranju proti koncu študija medicine ni zamrla, se je odločil iti na sprejemne izpite na AGRFT.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Zaprtje
30.9.2009
Zaprtje je razmeroma pogosta motnja pri odvajanju blata, pojavlja se predvsem pri starejših ljudeh, le redko pa povzroči tudi resnejše težave in zaplete.
(več)
PZA in Pacient:
Žabji tek in Prva zdravstvena asistenca
30.9.2009
Sredi septembra je bil na viški osnovi šoli prav poseben dogodek. Žabji tek, na katerem so se merili otroci, od najmlajših do najstarejših. Z najmlajšimi sta tekla tudi ljubljanski župan Zoran Janković in naša nekdanja atletinja Brigita Bukovec.
(več)
Dnevnik reševalca:
Reševanje deklice R.
30.9.2009
»Zahtevam, da takoj odidete po mojo hčer v bolnišnico na Reko, drugače vas bom dal v cajtnge, na televizijo, povsod vas bom prijavil«, se je drl v telefon oče deklice R.
(več)