Veliki intervju:
prim. mag. Dušan Vlahović, dr. med.
2.12.2009
V kliničnem centru opravijo vsak dan veliko različnih operacij, pri katerih je ključna tudi vloga anesteziologa. Ponavadi si ga predstavljamo kot nekoga, ki daje anestezijo in izvršuje ukaze kirurga.
(več)
Tema meseca:
Osteoporoza
2.12.2009
Bolezen zmanjšane kostne gostote in posledično povečane poroznosti kosti je postala z daljšo življenjsko dobo pogostejša. Vemo, da pri osteoporozi ne gre le za zmanjšano kostno maso.
(več)
Naš gost:
Miran Trontelj
2.12.2009
Rast prebivalstva, povečana poraba energije in industrijski razvoj so v zadnjih desetletjih povzročili povečanje izpušnih plinov in delcev, ki dokazano vplivajo na zdravje ljudi.
(več)
Urgenca:
Zastoj srca
2.12.2009
Nenadni zastoj srca (NZS) je definiran kot stanje, ko se pri človeku nenadoma ustavi srce. Nenadoma je takrat, ko zaradi zdravstvenega stanja bolnika oziroma navidezno zdravega tega ne pričakujemo.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Rak na modih
2.12.2009
Modo (testis) je parna moška spolna žleza in leži skupaj z nadmodkom, delom semenovoda, žilami in živci v ohlapni vreči, modniku oz. mošnji (skrotum) pod moškim spolnim udom (penisom).
(več)
Zdravniki svetujejo:
Nevidni morilec
2.12.2009
Zastrupitev ob vdihovanju dima je prvi opisal Aristotel 300 let pred našim štetjem. Leta 1894 so ugotovili, da je ena izmed sestavin dima ogljikov monoksid.
(več)
Dnevnik reševalca:
Množična nesreča
2.12.2009
Oktobra je Reševalna postaja nujne medicinske pomoči (NMP) Šmarje pri Jelšah v sodelovanju s Prostovoljnim gasilskim društvom (PGD) Steklarna Rogaška, priredila vajo »realnega videza«.
(več)
Zdravo in dobro:
Pečeni nadevani piščanec po libanonsko
2.12.2009
Tudi naš drugi recept je vezan na piščanca. V zdravi prehrani je na splošno treba omejiti količino zaužitega rdečega mesa (svinjine in govedine).
(več)
Urgenca:
Urgentna medicina
2.12.2009
Urgentna medicina se ukvarja z nujnimi stanji (bolezni in poškodbe), ko sta ogrožena zdravje in življenje in je pomembna vsaka sekunda.
(več)
Reportaža z obiska:
Zdravnik pri vas doma
2.12.2009
Ko nas presenetijo zdravstvene težave, jih želimo čim prej odpraviti, pot do zdravnika pa ni vedno hitra in preprosta. Še teže se dogovorite za obisk zdravnika na domu.
(več)
Urgenca:
Oživljanje
2.12.2009
Življenje se konča s srčnim zastojem. Včasih je po dolgotrajni in trpljenja polni bolezni to odrešitev, včasih pa življenje ustavi v njegovem najbolj ustvarjalnem ali srečnem obdobju.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Odstop mrežnice
2.12.2009
Odstop mrežnice je očesno bolezensko stanje, ki lahko povzroči trajno izgubo vida.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Imunski sistem
2.12.2009
Vsak dan in nenehno se srečujemo z bakterijami, virusi, glivami, zajedavci pa tudi strupi, ki jih ti izločajo. Vdihavamo jih, zaužijemo jih s hrano in pijačo, v stik pa prihajamo tudi po telesnem stiku in ob poškodbah.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Dieta – kaj je to?
2.12.2009
Kadar kdo omeni, da je na dieti, vsakdo takoj razume, da hujša. Vendar pa stvari niso tako preproste, saj poleg shujševalne diete poznamo še vrsto drugih.
(več)