Veliki intervju:
prof. dr. Marko Hawlina, dr. med.
6.1.2010
Z različnimi motnjami vidne ostrine se srečuje več kot polovica ljudi v razvitem svetu. Te se pojavijo zaradi različnih vzrokov, zato je toliko pomembnejše, da pravočasno obiščemo oftalmologa.
(več)
Tema meseca:
Probiotiki
6.1.2010
Spoštovani bralke in bralci. Da boste laže razumeli namen mojega pisanja, bom začel z eno tistih šal »z brado«. Kdor jo že pozna, naj ta del izpusti!
(več)
Naš gost:
Slavko Avsenik
6.1.2010
Je utemeljitelj narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in ustanovitelj svetovno znanega ansambla bratov Avsenik. Po uspešnih 30 letih igranja na harmoniko se je moral zaradi težav s hrbtenico posloviti od odrskih nastopov.
(več)
Dnevnik zdravnice:
Zdravniki brez meja
6.1.2010
Ob spominu na žareče sonce, zaprašene kolovoze, afriške ritme, ki odmevajo iz blatnih hišk, široke nasmehe in bosopete otroke mi v teh zimskih dneh kar poskoči srce!
(več)
Zdravniki svetujejo:
O stresu
6.1.2010
Navaden delovni dan, z zgodnjo jutranjo budilko in neprespanim obrazom. Otroci kričijo, mi pa hitro pospravljamo in se pripravljamo na odhod od doma, z obvezno gnečo v prometu.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Putika
6.1.2010
Putika (urični artritis, protin, giht) je znana že dolgo. V preteklosti so jo pogosto imenovali tudi bolezen kraljev ali bolezen bogatašev, saj je bila zaradi prehranskih navad pogostejša med premožnimi sloji prebivalstva.
(več)
V prejšnji številki revije dr. ste brali o zastoju srca in oživljanju. Gre za najurgentnejše stanje v medicini, ki se v polovici primerov pojavi popolnoma nepričakovano in pri ljudeh, ki prej niso imeli nikakršnih težav.
(več)
V gibanju:
IronMan
6.1.2010
Kona, največji in hkrati najmanjši od Havajskih otokov, se vsakega oktobra za nekaj tednov spremeni v triatlonsko Meko, kamor romajo vsi triatlonci, ki se jim je med letom uspelo kvalificirati na svetovno prvenstvo v seriji triatlonov IronMan (3,8 km plavanja, 180 km kolesarjenja in 42 km teka).
(več)
Zdravniki svetujejo:
Pljučna embolija
6.1.2010
Pljučna embolija (PE) je zapora pljučne arterije, ki jo najpogosteje povzročijo strdki. Ti po krvi pripotujejo iz globokih ven spodnjih okončin in male medenice.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Šen (Erysipelas)
6.1.2010
Šen je akutno vnetje kože, ki ga povzroča bakterija iz skupine streptokokov. Najpogosteje se pojavlja na koži obraza, na golenih, uhljih, lahko tudi na drugih delih telesa.
(več)
Zdravo in dobro:
Zelenjavni čili
6.1.2010
Kot smo dejali na prejšnji strani, je pri prehranjevanju pomembna količina zaužite hrane, bogate s purini. Čim manj, tem bolje. A hrana, ki vsebuje malo purinov je lahko tudi zelo dobra!
(več)