Veliki intervju:
asist. mag. Zoran Miloševič, dr. med.
3.2.2010
Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrtnosti in najpogostejši vzrok invalidnosti pri odraslih v razvitem svetu. Največkrat se zgodi zaradi zapore možganske arterije, lahko pa tudi zaradi krvavitve, razpoke možganske anevrizme.
(več)
Kolumne:
Dr. House pri vas doma
3.2.2010
Nekateri kolegi nanizanko Zdravnikova vest (House MD oziroma dr. House) gledajo radi, drugi ne. V tem pravzaprav ni nič presenetljivega; ljudje smo različni in nam niso všeč enake reči.
(več)
Naš gost:
Miro Cerar
3.2.2010
Je svetovno znani športni prvak, ki je v letih 1958–1970 Sloveniji pridobil največ kolajn na velikih tekmovanjih. Svojo izjemno bogato športno kariero je končal z naslovom svetovnega prvaka.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Probiotiki in tašče
3.2.2010
Probiotiki so postali v razvitem svetu prodajna uspešnica šele pred približno desetletjem, njihova zgodba pa sega daleč v preteklost. Pravzaprav v prazgodovino.
(več)
Kolumne:
O NE-ju…
3.2.2010
Mjanmar je zlata dežela. In to ne le zaradi tisočerih zlatih, v nebo vpijočih pagod in templjev, ampak tudi zaradi zlata, ki ga (samo) moški budisti v lističih lepijo na kipce Bude v svetiščih.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Hrbtenica
3.2.2010
Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, kar je dalo ime celotnemu živalskem deblu (vretenčarji), v katerega spadajo obloustke, ribe, dvoživke, plazilci, ptiči in sesalci.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Ženske težave
3.2.2010
Vsaka spolno aktivna ženska si lahko v slovenskem osnovnem zdravstvu izbere svojega osebnega ginekologa, ki jo spremlja v življenju.
(več)
Dnevnik zdravnice:
Zdravniki brez meja
3.2.2010
Začetka vsakega novega delovnega dne v Afriki se spominjam po sončnih žarkih, ki so plesali po sobi, pred hišo pa sta se razlegala otroški smeh in glasba.
(več)
Tema meseca:
Cigareto? Ne, hvala!
3.2.2010
Znano je, da je uživanje tobaka, pretežno s kajenjem cigaret, najpomembnejši preprečljivi vzrok obolevanja in prezgodnje smrti v razvitem svetu.
(več)
Urgenca:
Ob gasilnem aparatu
3.2.2010
V decembrski številki revije dr. smo v rubriki Urgenca pisali o zastoju srca in pomenu oživljanja.
(več)
V gibanju:
Preveč dobrega škodi
3.2.2010
Negativni učinki intenzivne telesne aktivnosti so precej kontroverzna tema glede na to, da je sodobni človek zaradi profesionalnih obveznosti čedalje manj telesno aktiven.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Težave s kožo
3.2.2010
Mraz, veter in suh zrak v ogrevanih prostorih lahko poslabšajo številne kožne bolezni. Lahko pa povzročijo neprijetnosti tudi ljudem, ki sicer nimajo težav s kožo.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Kaj je revma
3.2.2010
Beseda revmatizem izhaja iz grške besede RHEUMA (in pomeni tekočino v človeškem telesu ali njen tok, strujo; zanjo so stari Grki mislili, da povzroča bolečino).
(več)
Medicinska simulacija:
Delaj napake, se uči...
3.2.2010
Medicinska simulacija je pomembno orodje pri medicinskem izobraževanju. Omogoča njegovo izboljšanje, vzdrževanje znanja in predvsem večjo varnost bolnikov.
(več)
Pretežno večino okusov dobi hrana z začimbami in zelišči ter soljo in maščobo. Zadnje predvsem zato, ker se večina »okusa« skriva v aromatičnih estrih, ti pa so topni v maščobah, in ne v vodi.
(več)