Veliki intervju:
prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.
3.3.2010
Rak na dojkah je v Sloveniji najpogostejša oblika raka pri ženskah, saj jih na leto zboli nekaj več kot tisoč. Izguba dojke vpliva na samopodobo.
(več)
Tema meseca:
Napenjanje
3.3.2010
Napenjanje, spahovanje, bolečine v trebuhu in vetrovi so znaki, ki nastanejo zaradi plina v prebavilih. To je popolnoma normalen pojav.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Virusne bradavice
3.3.2010
Bradavice so pogosta, nenevarna virusna okužba kože ali sluznic, ki jo povzroča človeški papiloma virus (HPV). Obstaja več kot 100 različnih tipov virusa in le nekateri so povezani z nastankom bradavic.
(več)
Tema meseca:
Bolezni žolčnika
3.3.2010
Imate bolečine pod desnim rebrnim lokom, ki se pojavljajo v napadih? Se pojavijo največkrat po uživanju mastne hrane? Ste ženska srednjih let? Verjetno je skrajni čas, da pomislite na žolčne kamne.
(več)
Urgenca:
Smo res brez moči?
3.3.2010
Nenadni srčni zastoj je dolgo veljal za nerešljivi, smrtni zaplet, vendar že več desetletij vemo, da ni nujno tako.
(več)
Zobozdravstvo:
Stres in usta
3.3.2010
Že pred dogodki, ki jih je povzročila gospodarska kriza, se je veliko govorilo o stresu in njegovi povezavi z zdravjem. Vemo, da lahko kronični stres povzroči množico zdravstvenih težav.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Kašelj
3.3.2010
Kašelj sam ni bolezen. Je pa peti najpogostejši bolezenski znak (simptom), zaradi katerega bolniki obiščejo svojega osebnega zdravnika.
(več)
Dnevnik reševalca:
Test trka avtomobila
3.3.2010
V nočno službo sem tistega zadnjega oktobrskega večera prišel prav dobre volje. Rad delam ponoči, še posebno odkar sem v službi dobil novega MB-sprinterja-ambulance. Avto je res fantastičen.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Imunski sistem za telebane
3.3.2010
Spoštovani bralke in bralci! Najprej, da ne bo zamere zaradi naslova. Da ne bi pomislili, da vas imam za bedake.
(več)
Urologija:
Inkontinenca
3.3.2010
Uhajanje seča in nevrogeni mehur precej poslabšata kakovost življenja bolnika in hkrati povzročata veliko socialno-higiensko in ekonomsko težavo. Zadrževanje urina je pomembno ne glede na starost bolnika.
(več)
Tema meseca:
Zgaga
3.3.2010
Večina ljudi pozna neprijetno, pekočo bolečino za prsnico ali v zgornjem delu trebuha, ki jo ponavadi spremlja vračanje želodčne vsebine v žrelo. Bolečina se pogosto širi iz žličke navzgor za prsnico in v vrat.
(več)
Zobozdravstvo:
Ustna higiena
3.3.2010
Pravilno vzdrževanje ustne higiene naj bi se začelo že z mlečnimi zobmi v otroški dobi. Poznamo več različnih tehnik.
(več)
Psihiatrija:
Od tesnobe do panike
3.3.2010
Tesnoba s številnimi in različnimi znaki lahko prizadene vsakogar in se v najbolj izraženi obliki izrazi kot panični napad.
(več)
V gibanju:
Bolje preprečiti kakor zdraviti
3.3.2010
»Redna telesna aktivnost je koristna za naše zdravje.« To je trditev, ki ima gotovo svojo težo. Po drugi strani pa so športne poškodbe ene najpogostejših poškodb v razvitem svetu, dve tretjini športnikov pa ima v povprečju najmanj eno zdravstveno težavo.
(več)
Zdravo in dobro:
Mineštra s šampinjoni
3.3.2010
Pust in velika noč sta za mnoge precej stresna in naporna. Poleg tega, da je treba obiskati sorodstvo, moramo preživeti tudi obilico jedače in pijače, ki je večinoma precej »težja« od tiste, ki smo je vajeni vsak dan.
(več)