Veliki intervju:
prof. dr. Marko Noč, dr. med.
7.4.2010
Srčni infarkt lahko doleti vsakogar. V Sloveniji ga doživi okrog 3000 bolnikov na leto. Ker se lahko vsak laik znajde v okoliščinah, ko bi lahko s pravilnim ravnanjem svojcu, prijatelju ali neznancu rešil življenje, je toliko pomembnejše, da ga prepozna in pravilno ukrepa.
(več)
Tema meseca:
O alergijah
7.4.2010
Pogostost alergijskih bolezni se povečuje, tako ima alergijsko bolezen dihal ali kože že četrtina prebivalcev.
(več)
Tema meseca:
Endoskopija
7.4.2010
Endoskopski pregled prebavil je preiskava, s katero zdravnik pregleda notranjost prebavnega trakta. Opravi ga s posebnim instrumentom – endoskopom.
(več)
Tema meseca:
Pršice
7.4.2010
Pršica je mikroskopsko majhen organizem iz družine pajkov, skriva se v prahu in jo najdemo v vsakem prostoru. Hrani se z odmrlimi delci človeške kože. Dobro uspeva in se razmnožuje predvsem v postelji.
(več)
Tema meseca:
Seneni nahod
7.4.2010
Ob pogledu skozi okno in prisluškovanju jutranjega ptičjega petja nam je vsem jasno, da v našo deželo prihaja pomlad. Narava prinaša s seboj novo življenje, bohotenje in veselje.
(več)
Probiotiki:
Probiotiki ali karamele
7.4.2010
Spoštovani bralke in bralci. Če sem vas v prejšnji številki dr. precej zamoril s teoretičnim razglabljanjem o delovanju imunskega sistema, oprostite.
(več)
ORL:
Šumenje v ušesih
7.4.2010
Lastnosti zvoka: zvok nastane zaradi vibracij predmetov. Zračne molekule se zgoščujejo in razredčujejo, kar se kot valovanje širi od zvočila.
(več)
Zobozdravstvo:
Afte
7.4.2010
Afte oz. aftozni stomatitis je eno najpogostejših obolenj ustne sluznice. Vzrok za nastanek še ni pojasnjen. Afte so površinske okrogle ali ovalne rane na ustni sluznici.
(več)
Novičke:
Kako odpraviti smrčanje
7.4.2010
Smrčanje pesti okrog 30 odstotkov odraslih (od tega približno 24 odstotkov moških in 13 odstotkov žensk), pogostost narašča s starostjo in slabša kakovost spanca.
(več)
V gibanju:
Gremo ven!
7.4.2010
Pozitivni učinki vadbe na zdravje so splošno znani, pa vendar večina ljudi v razvitem svetu še vedno ostaja športno neaktivnih. S telesno neaktivnostjo je povezano veliko kroničnih bolezni.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Prebavne motnje
7.4.2010
Ena pogostejših prebavnih težav, s katero se je srečal že prav vsakdo, je driska. Večinoma jo povzročajo virusi.
(več)
Naš gost:
Janez Hočevar Rifle
7.4.2010
Najbolj se nam je vtisnil v spomin zaradi TV-akcije Podarim dobim. Meni, da je dobrovoljen, vztrajen in lenoben človek. Po duši je strasten motorist in jadralec, zelo pa je ponosen na svoje štiri sinove. (več)
Zdravniki svetujejo:
Kaj je rak
7.4.2010
Rak je bolezen, za katero sta značilni nenadzorovana rast in delitev celic. V telesu je zelo veliko različnih celic, ki tvorijo tkiva in organe. Sestavljene so iz jedra in drugih struktur, ki omogočajo njihovo delovanje in posledično strukturo in delovanje organizma.
(več)
Tema meseca:
Preobčutljivost
7.4.2010
Vsak srbeč izpuščaj še ne pomeni alergije. Zdravnik bo na podlagi temeljitega pogovora z bolnikom in pregleda najprej ocenil, ali sploh gre za alergijsko bolezen.
(več)
Urgenca:
Pomoč iz zraka
7.4.2010
Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) je izvajanje NMP s helikopterjem. Je pomemben del sodobne obravnave bolnikov in poškodovancev na terenu.
(več)
Tema meseca:
Trebušna slinavka
7.4.2010
Trebušna slinavka je žleza podolgovate oblike, leži pa za želodcem. Sestavljena je iz glave, telesa in repa. Žlezo glede na funkcijo delimo na endokrini in eksokrini del.
(več)
ORL:
Naglušnost
7.4.2010
Od 25 do 50 odstotkov starostnikov ima zaradi slabega sluha zmanjšano kakovost življenja. Kot v starosti popuščajo drugi organi, pri starostni naglušnosti popuščajo ušesa (Presbyacusis).
(več)
Zobozdravstvo:
Za zdrave dlesni
7.4.2010
Ko se dojenček rodi, se starši znajdejo pred novim poglavjem ne glede na to, ali gre za novopečene starše ali tiste s kilometrino.
(več)
Dermatologija:
Psoriaza ali luskavica
7.4.2010
Psoriaza ali luskavica je pogosto kronično, dedno, avtoimuno obolenje kože z zadebeljenimi ovalno ali okroglo oblikovanimi, vnetimi in rdečimi površinami na koži, ki so ostro omejene od normalne kože in pokrite z debelimi srebrnkastimi luskami.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Deformacije
7.4.2010
Hrbtenica je sestavljena iz vretenc, po katerih je dobilo ime celotno živalsko deblo vretenčarjev (lat. vertebrata); pri človeku jo sestavlja sedem vratnih vretenc, 12 prsnih, pet ledvenih, pet križničnih, zraslih v kost križnico, in trtica, ki ima ponavadi od dva do štiri vretenca.
(več)
Zdravo in dobro:
Prežganka
7.4.2010
Prežganka ali prežgana juha, je najlažje in najhitreje pripravljena juha. Prežganka ali prežgana juha je dobra tudi za želodec, je lahka in nam pomaga pri raznih problemih z prebavo.
(več)