Veliki intervju:
prim. mag. Matjaž Turel, dr.med.
2.6.2010
Nekatere težke pljučne bolezni bi lahko preprečili z opustitvijo kajenja, ki je glavni vzrok za nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) in je glavni dejavnik tveganja za pljučnega rak in še veliko drugih bolezni.
(več)
Tema meseca:
Odvajanje vode
2.6.2010
Okužbe sečil so posledica medsebojnega vpliva med bakterijo, ki je v urinu, in reakcijo gostitelja. Če so bakterije močno virulentne, lahko premagajo gostiteljevo obrambo.
(več)
Urgenca:
Srčni infarkt - zakaj
2.6.2010
Različni dejavniki tveganja s skupno točko (okvara delovanja notranjega žilnega sloja) povzročijo razvoj ateroskleroze. Ta prizadene različna arterijska povirja.
(več)
PZA in Pacient v Mostecu:
Bili smo v Mostecu
2.6.2010
Prva zdravstvena asistenca in Pacient sta v Mostecu v nedeljo 16.5.2010 že drugo leto zapored organizirali prireditev Druženje za zdravje.
(več)
Probiotiki:
Otroci so naše največje bogastvo
2.6.2010
So trdili včasih. Da ni tako, se lahko prepričate v Afriki, kjer imajo otrok veliko, bogastva pa malo.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Nega in prehrana
2.6.2010
Koža je človekov največji organ in nas varuje pred zunanjimi vplivi ter preprečuje izgubo naših snovi. Le zdrava in nepoškodovana koža lahko dobro opravlja svojo funkcijo, zato je njeno negovanje zelo pomembno.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Motnje erekcije
2.6.2010
Že v prejšnji številki sem govorila o erektilni disfunkciji (ED), ki smo jo po starem imenovali impotenca, kot o motnji pri doseganju in/ali vzdrževanju zadostne trdote moškega spolnega uda za zadovoljiv spolni odnos.
(več)
Dermatologija:
Sonce in zaščita
2.6.2010
Ljudje se sicer čedalje bolj zavedamo pomena zaščite pred sončnimi žarki, vendar je ta pogosto omejena le na čas, ki ga preživimo na počitnicah ob morju ali na smučanju.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Holesterol
2.6.2010
Glede na zanimanje v javnosti, priljubljenost teme v medijih in številne zavajajoče podatke, ki begajo posameznike, se spodobi nekaj besed spet nameniti holesterolu.
(več)
dr. odgovarja:
Žolčni kamni
2.6.2010
Vaše vprašanje:
Prosim za pomoč, ker ne vem, kaj naj naredim. Lani so mi pri ultrazvočni preiskavi trebuha ugotovili številne drobne žolčne kamne (pesek?).
(več)
Tema meseca:
Uroinfekt in vročina
2.6.2010
Okužbe sečil so pri otrocih pogoste in lahko potekajo z neznačilno klinično sliko. Preiskave, potrebne za postavitev diagnoze, in nadaljnja oskrba otroka so pomembno drugačni kot ob okužbi sečil pri odraslem bolniku.
(več)
Naš gost:
Petra Majdič
2.6.2010
Je najuspešnejša slovenska tekačica na smučeh z več kot 20 svetovnih zmag in olimpijskim odličjem. S tekom se je začela ukvarjati pri 11 letih.
(več)
Tema meseca:
Gonoreja
2.6.2010
Sodobni svet, hitro življenje, iskanje raznih užitkov (tudi spolnih!) in ponudba cenovno precej ugodnih potovanj na različne konce sveta.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Način poroda
2.6.2010
Porod je vrhunec nosečnosti, ki prinaša veselje in hkrati tudi duševne in telesne obremenitve. Nosečnice se lahko odločijo za različne načine poroda in različne načine analgezije, če za to ni kontraindikacij.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Motnje hranjenja
2.6.2010
Motnje hranjenja so pomembna javna zdravstvena težava. Za njo oboleva od dva do 12 odstotkov žensk, redkeje, a ne zanemarljivo, tudi moški, najpogosteje med 15. in 35. letom starosti.
(več)
Zobozdravstvo:
Suha usta
2.6.2010
Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli občutek suhih ust. Morda takrat, ko ste prebolevali kakšno virozo in ste imeli zvišano temperaturo, morda kadar ste bili pod pritiskom ali ste morali veliko govoriti.
(več)
V gibanju:
Žulji in odrgnine
2.6.2010
Sezona teka, pohodništva in drugih dejavnosti na svežem zraku se je začela. Med hojo ali tekom nas lahko ožulijo čevlji, ob padcih ali drugih manjših nerodnostih lahko nastane povrhnja poškodba kože ali odrgnina.
(več)
Zdravo in dobro:
Čudoviti svet mehiške kuhinje
2.6.2010
Ob omembi mehiške hrane verjetno večina takoj pomisli na tortilje in pekoče omake. Resnici na ljubo je treba povedati, da hitro pripravljene jedi iz tortilj Mehičani jedo v glavnem kot predjedi (entradas) ali kot samostojne prigrizke (antojitos).
(več)