Veliki intervju:
doc. dr. Janez Jazbec, dr. med.
8.9.2010
Rak je bolezen, ki prizadene tudi otroke in mladostnike. V zadnjih desetletjih se je število ozdravljenih otrok in mladostnikov, ki so zboleli za rakom, močno povečalo.
(več)
Tema meseca:
Rak dojk
8.9.2010
Rak je bolezen (oziroma skupina bolezni), ki se je zadnjem obdobju znašla v samem žarišču zanimanja tako stroke kot javnosti.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Laktozna intoleranca
8.9.2010
Prvi opisi laktozne intolerance segajo v obdobje okrog leta 1960. Takrat so z namenom izkoreninjenja lakote v državah tretjega sveta v te predele romale številne pošiljke mlečnih izdelkov.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Radio Pacient
8.9.2010
Septembra začenjamo z oddajanjem radia Pacient. Pogovarjali smo se z glavno urednico Špelo Predan. Najdete nas na spletnem naslovu www.radiopacient.si.
(več)
Naš gost:
Zoran Janković
8.9.2010
Ljubljanski župan Zoran Janković skrbi tako za svoje zdravje, kot za zdravje svojih občanov. Ljubljana je od leta 1989 vključena v program »zdravo mesto«.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Klopi
8.9.2010
Klopi živijo v gozdni podrasti, grmovju in travi vse do 600 metrov nadmorske višine. Zgornja meja nadmorske višine, kjer jih še lahko najdemo, je 1.600 metrov. Prezimijo v listju in deblih.
(več)
Novičke:
Novosti na področju avtizma
8.9.2010
Avtizem je motnja v nevrološkem razvoju, ki jo označujejo okrnjena sposobnost družbene interakcije, komunikacije, zanimanja, domišljije in aktivnosti. Pojavlja se pri približno 1 od 1000 otrok, štirikrat pogosteje pri dečkih kot pri deklicah.
(več)
V gibanju:
Gremo na maraton
8.9.2010
V zadnjih petindvajsetih letih je tek postal ena najbolj popularnih oblik vadbe. Tečejo lahko ljudje vseh starosti, šport sam pa predstavlja le minimalne stroške.
(več)
Zdravo in dobro:
Polnjena puranja štruca po grško
8.9.2010
Lahka hrana je telesu prijazna, vsake toliko časa pa vendarle prija tudi nekaj »konkretnega«. Da je vendarle možno malo težjo in bolj nasitno hrano pripraviti tudi zdravo, dokazuje naslednji recept.
(več)
Kardiologija:
Maščobe in arterije
8.9.2010
Dejavniki srčno-žilne ogroženosti preko okvare notranjega žilnega sloja (endotela) vodijo v razvoj ateroskleroze. Ta kronična bolezen prizadene arterije v različnih povirjih, s tem pa tudi številne organe.
(več)
Dermatologija:
Zdravo lasišče
8.9.2010
Lasje so pomemben del naše zunanjosti. Lahko pa nam povzročajo precej preglavic in vplivajo na našo samopodobo. Obstaja veliko bolezni, ki prizadenejo lasišče in lase.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Gobe
8.9.2010
Pri nas poznamo okoli 2.900 vrst gob, od katerih je strupenih okrog 200, smrtno strupenih pa 30. Nekatere med njimi so pogojno užitne. To pomeni, da jih moramo pred uporabo pripraviti na poseben način.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Prebavila
8.9.2010
Prebavila so naše okno v svet, so naša povezava z zunanjim svetom. Skozi usta vstopajo vsa hranila, ki jih telo potrebuje, in imajo sposobnost, da iz telesu heterogenih elementov iz okolja izgradi sebi lastne sestavine, potrebne za obstoj, obrambo, delo, reprodukcijo, obnovo, energijo in vse procese, ki potekajo v organizmu.
(več)
Zobozdravstvo:
Krvava dlesen
8.9.2010
Vsakemu izmed nas se kdaj zgodi, da ob ščetkanju zaznamo kri v izpljunku, včasih celo ob žvečenju trše hrane (skorja kruha, oreščki, ...). Če pa se pojavlja spontano, je to lahko znak za zaskrbljenost.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Kontracepcija
8.9.2010
Kontracepcija je preprečevanje neželene nosečnosti z različnimi metodami in pripomočki, pomembna pa je pri načrtovanju družine. Poznamo več različnih kontracepcijskih metod, vsako s svojimi prednostmi in pomanjkljivostmi.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Kajenje? Ne, hvala!
8.9.2010
Nikotin je substanca, ki je prisotna v tobaku in predstavlja največji delež med vsemi ostalimi kemijskimi sestavinami cigarete. Sam nikotin povzroča hudo zasvojenost, celo večjo kot morfij, z vsemi znaki zasvojenosti.
(več)
dr. odgovarja:
Presaditev jeter
8.9.2010
Vaše vprašanje:
Pred leti sem prebolela virusni hepatitis. Redno hodim na kontrole k infektologu. Trenutno nimam znakov za okvaro jeter.
(več)