Veliki intervju:
prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med.
8.12.2010
Srčno popuščanje je bolezen srca, ki nastopi, ko srce ni več sposobno prečrpati zadostne količine krvi, da bi z njo oskrbelo celoten organizem.
(več)
Tema meseca:
Žilne bolezni
8.12.2010
Žile skrbijo, da kri kroži po našem organizmu. Bolezni, ki prizadenejo žilje, motijo normalen pretok krvi in oskrbo tkiv s kisikom in hranili.
(več)
Tema meseca:
Angiološka ambulanta
8.12.2010
Angiologija je medicinska veda, ki se ukvarja s prepoznavanjem in zdravljenjem bolezni žil. V širšem pomenu besede se angiologija ukvarja z vsemi žilami v telesu.
(več)
Dnevnik reševalca:
Črna sobota na Dolenjki
8.12.2010
Prometnih nesreč je v današnjem času žal preveč. Nekatere se končajo le z zvito pločevino, druge z lažjimi poškodbami udeležencev, nekatere pa se žal končajo s hujšimi poškodbami ali celo s smrtjo.
(več)
Prebavila:
Ko organi ne delujejo
8.12.2010
V mednarodni klasifikaciji so funkcionalne motnje označene kot kronične težave, pri katerih ni dokazljivih sprememb v strukturi, prav tako ni biokemičnih odstopanj, s katerimi bi lahko razložili težave.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Aids
8.12.2010
AIDS (angl. Acquired imunne deficiency syndrome) oz. sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti je hudo obolenje, ki ga povzroči HIV (angl. Human immunodeficiency virus) oz. virus človeške imunske pomanjkljivosti, ki napade imunski sistem telesa.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Vrtoglavica
8.12.2010
Vrtoglavica je iluzija gibanja telesa ali okolice. Večinoma je to simptom motečih, vendar nenevarnih bolezni, včasih pa se tako pokažejo tudi resna stanja.
(več)
Znanstveniki z univerze v Kaliforniji verjamejo, da bi lahko kožnega raka zdravili tudi s pomočjo svetlobe. Ugotovili so, da se pri fotodinamični terapiji pod vplivom svetlobe v tkivu sproščajo kisikovi radikali, ki uničujejo rakave celice.
(več)
Psihiatrija:
Poporodna depresija
8.12.2010
Otrokovo rojstvo lahko pri materi vzbudi zelo različna čustva in občutke, od veselja, sreče in navdušenja, do strahu, tesnobe in zaskrbljenosti.
(več)
dr. odgovarja:
Migrena
8.12.2010
Vaše vprašanje:
Spoštovani!
Stara sem 28 let. Vsak mesec imam ob menstruaciji migreno, in sicer včasih tudi v težji obliki – bruham, imam strašne bolečine v zatilju in sencah, zelo mi je slabo.
(več)
Tema meseca:
Kronična bolezen ven
8.12.2010
Kronična bolezen ven (KBV) je napredujoča bolezen, katere vzrokov natančno ne poznamo. Zajema vse simptome in znake, ki nastanejo zaradi povečanega pritiska venske krvi v venah nog.
(več)
Naš gost:
Miki Muster
8.12.2010
Miki Muster je že od malih nog vedel, da bo risal. Uvedel je slovenski strip in risani film. V življenju so mu metali polena pod noge, ker je vedno delal tisto, kar je bilo prepovedano.
(več)
Kardiologija:
Srčni spodbujevalniki
8.12.2010
Električno spodbujanje srca z elektrodami, nalepljenimi na kožo prsnega koša, je varna, učinkovita in enostavna metoda urgentne stimulacije srca pri prepočasnem srčnem utripu (bradikardiji) in hudih motnjah prevajanja impulzov v srcu.
(več)
ORL:
Operacija mandljev
8.12.2010
Limfatični sistem človeškega telesa služi naši obrambi pred zunanjimi in notranjimi povzročitelji bolezni. Sem prištevamo kostni mozeg, vranico, bezgavke in izvenbezgavčne skupke limfatičnega tkiva, med katere spadajo tudi mandlji.
(več)
Na oddelku za tumorje Ortopedske klinike UKC Ljubljana je skupina slovenskih kirurgov ortopedov pri bolniku s tumorjem izvedla izjemno zapleteno operacijo medenice z rekonstrukcijo.
(več)
Zobozdravstvo:
Novi zobje v ustih
8.12.2010
Zobni vsadki oziroma dentalni implantati so nov mejnik v sodobnem zobozdravstvu.
(več)
V gibanju:
Ogrejmo se za sneg
8.12.2010
Zima in smučarska sezona je pred vrati. Za tiste, ki se vadbe še niste lotili, še vedno ni prepozno. Za užitek in varnost na snegu in ledu je potrebna dobra telesna pripravljenost, saj se boste le tako izognili morebitnim poškodbam.
(več)
Zdravo in dobro:
Hrana za otroke
8.12.2010
Starši so pogosto v zadregi, ker ne vedo, kaj naj skuhajo za otroke. Zadrega je povsem odveč.
(več)