Veliki intervju:
izr. prof. dr. Marjan Zaletel, dr. med.
5.1.2011
Izr. prof. dr. Marjan Zaletel je od leta 2008 vodja bolnišničnega oddelka na Kliničnem oddelku vaskularne nevrologije in intenzivne nevrološke terapije UKC Ljubljana.
(več)
Tema meseca:
Angina pektoris
5.1.2011
Angina pektoris je klinični sindrom, za katerega je najbolj značilna prsna bolečina kot posledica nazadostne prekrvavitve srčne mišice.
(več)
Dermatologija:
Kronična bolezen ven
5.1.2011
Ker še ne poznamo vzroka kronične bolezni ven, tudi ne poznamo učinkovitega vzročnega zdravljenja. Obstajajo pa številne možnosti preprečevanja napredovanja bolezni in lajšanja težav.
(več)
Ginekologija:
Nuhalna svetlina
5.1.2011
Ultrazvočno merjenje nuhalne svetline je presejalni test za ugotavljanje verjetnosti kromosomskih nepravilnosti, predvsem trisomije 21, ki jo poznamo kot Downov sindrom.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Bakterije in antibiotiki
5.1.2011
Človek ima predvsem na koži in v črevesju veliko bakterij. Večina jih je povsem neškodljivih, izjema so patogene bakterije, ki povzročajo infekcijske bolezni.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Osteoporoza
5.1.2011
Osteoporoza je sistemska bolezen kosti z značilno spremenjeno kakovostjo kostnine in zmanjšano kostno maso, zaradi česar je zvečana pojavnost zlomov že pri minimalnih obremenitvah.
(več)
dr. odgovarja:
Nemirne noge
5.1.2011
Vaše vprašanje:
Spoštovani!
V medijih je bilo večkrat govora o sindromu nemirnih nog.
(več)
Naš gost:
Jure Košir
5.1.2011
Jure Košir se je rodil en zavoj od smučišča, zato ni čudno, da je že pri osemnajstih postal mladinski svetovni prvak v superveleslalomu. Osvojil je tri zmage v samem svetovnem vrhu.
(več)
Prebavila:
Zaprtje
5.1.2011
Drage bralke, spoštovani bralci! V naprej se vam opravičujem za vulgarne besede, ki bodo sledile. Vsekakor nimam namena žaliti vašega dobrega okusa, še manj pa si prislužiti vaše mnenje, da gre v primeru avtorja te kolumne za vulgarno, da ne rečem prostaško osebo.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Keglove vaje
5.1.2011
Mišice medeničnega dna podpirajo maternico, sečni mehur in debelo črevo, hkrati pa omogočajo odpiranje in zapiranje sečnice, nožnice in črevesja.
(več)
Pediatrija:
Črevesna flora pri dojenčkih
5.1.2011
Ljudje se rodimo s skoraj sterilnim črevesjem. Že takoj po rojstvu, ko pride novorojenček v stik z bakterijami matere in okolice, se črevo kolonizira s številnimi mikroorganizmi.
(več)
Zdravo in dobro:
Porov narastek
5.1.2011
Kljub temu, da sodi por med okusnejše vrtnine, je na jedilnikih še vedno precej zapostavljen, a povsem po krivici. Pripravimo ga lahko na najrazličnejše načine.
(več)