Veliki intervju:
prof. dr. Ema Mušič, dr. med.
4.5.2011
Dogovorjena sva bila za srečanje na Radiu Pacient, prišla je točno in zanesljivo. »Kava?« sem ponudil? »Prosim. Navadno, črno.« Preprosta izbira, kot je preprosta sama. Kava je bila topla, podobno kot toplina doktorice Mušičeve.
(več)
Tema meseca:
Motnje hranjenja
4.5.2011
Motnje hranjenja (MH) danes predstavljajo pomemben javno-zdravstveni problem. Za njimi oboleva 2–12 odstotkov žensk med 15. in 35. letom starosti.
(več)
Ginekologija:
Pozne krvavitve
4.5.2011
Menopavza je zadnja menstruacija v življenju ženske. Določimo jo za nazaj, potem ko eno leto ni bilo več krvavitev. V povprečju nastopi pri 51. letih, najpogosteje med 47. in 53. letom.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Pasivno kajenje med nosečnostjo
4.5.2011
Kajenje med nosečnostjo škoduje plodu. Nottinghamska univerza je objavila rezultate študij, ki so preučevale izključno učinke pasivnega kajenja na plod med nosečnostjo.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Naše čisto telo
4.5.2011
Hygeia je v grški mitologiji boginja zdravja in danes uporabljamo izpeljanko njenega imena HIGIENA kot vedo, ki se ukvarja z vzdrževanjem ali doseganjem čim boljšega zdravja in počutja.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Stiska moških
4.5.2011
O erektilni disfunkciji govorimo, kadar je erekcija nezadostna za pričetek ali dokončanje spolnega akta. Primarna erektilna disfunkcija je, ko normalne erekcije nikoli ni bilo, sekundarna pa, ko motnje nastanejo po določenem obdobju normalne erekcije.
(več)
Dermatologija:
Alergene snovi
4.5.2011
Alergeni so snovi v okolju, ki za večino ljudi niso nevarne in jih prenašajo brez težav. V telo vstopijo z vdihanim zrakom, skozi kožo ali preko prebavil. Največkrat nam težave povzročajo pelodi in pršica.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Tekočina za otroke
4.5.2011
Voda je ključnega pomena za življenje. Sestavlja okoli 55–70 % telesne mase in ima vlogo v skoraj vsaki pomembnejši funkciji telesa. Voda uravnava telesno temperaturo, prenaša hranila in kisik v celice ter odnaša odpadne snovi.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Laktozna intoleranca
4.5.2011
Prebavne težave po zaužitju mleka so znane že zelo dolgo. Že okoli 500 let pred našim štetjem je Hipokrat opisal prebavne težave po zaužitju mleka, ki spominjajo na laktozno intoleranco.
(več)
Zobozdravstvo:
Belo ni vedno zdravo
4.5.2011
Pogosto je glavni vzrok za obisk zobozdravnika bolečina ali kakršnakoli druga subjektivna težava, ki jo človek zazna, zaradi česar postane terapija dolgotrajnejša in v nekaterih primerih žal tudi bolj obsežna in zapletena. Torej kdaj k zobozdravniku na pregled?
(več)
dr. odgovarja:
Kolonoskopija brez bolečin
4.5.2011
Pozdravljeni. Ime mi je Miha, star sem 52 let. Sicer sem zdrav in nimam posebnih zdravstvenih težav. Pred leti sem bil operiran zaradi žolčnih kamnov, sedaj v zvezi s tem nimam nikakršnih težav.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Zdrava telesna teža
4.5.2011
Zdrav življenjski slog, zdrava prehrana in zdrava telesna teža niso zgolj kaprice moderne družbe, ki hoče izgledati vedno mlajša in vitkejša. Tu ne bo govora o vsiljenih estetskih idealih, temveč o vplivu teže na zdravje.
(več)
Kardiologija:
Merilniki krvnega tlaka
4.5.2011
Arterijska hipertenzija je eden glavnih dejavnikov ogroženosti za srčno-žilne bolezni in zaplete. Kljub napredku znanja na tem področju in kljub številnim in učinkovitim zdravilom smo pri uravnavanju krvnega tlaka oziroma zdravljenju arterijske hipertenzije premalo uspešni.
(več)
Ginekologija:
Učinkovito nad težave
4.5.2011
Ženske živimo vse dlje. V razvitih delih sveta je pričakovana življenjska doba 80 let in več. Zadnja menstruacija, imenovana menopavza, nastopi okrog 50. leta, tako da imamo ženske po menopavzi pred seboj še tretjino življenja.
(več)
Naš gost:
Alenka Mirt Iskra
4.5.2011
»Zgodbe bolnikov me spremljajo že vrsto let. Na obrazih iščem nasmeh in žareče oči. Po tem takoj vem, pri čem sem,« nam je o ljudeh povedala novinarka in urednica oddaje Vizita in POPovih zdravnikov Alenka Mirt Iskra.
(več)
Dermatologija:
Koža na soncu ovene
4.5.2011
Sonce je vir vsega življenja na Zemlji. Svetloba in toplota sončnih žarkov nam omogočata preživetje. Ceno za to pa plača naša koža, ki naš organizem varuje pred številnimi škodljivimi zunanjimi vplivi, tudi pred soncem.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Klopni meningoencefalitis
4.5.2011
Klopni meningoencefalitis je vnetje možganov in možganskih ovojnic, ki ga povzroča virus klopnega meningoencefalitisa. Bolezen se pojavlja sezonsko, najpogosteje od maja do oktobra.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Črevo
4.5.2011
Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša funkcionalna motnja in NE bolezen, ki se pojavlja vsakodnevno in pogosto. S tako imenovano funkcionalno motnjo opredelimo delovanje debelega črevesja; ko debelo črevo NE deluje popolnoma normalno.
(več)
V gibanju:
Poškodbe mehkih tkiv
4.5.2011
Lepi sončni dnevi nas kar vlečejo v naravo in seveda nas s tem »prisilijo« v gibanje. Morda smo se odločili, da vzamemo na pohod tudi nordijske palice, lahko pa smo se odločili za katerokoli drugo obliko gibanja.
(več)
Zdravo in dobro:
Spomladanska mineštra
4.5.2011
Mnogi pomlad stežka pričakajo predvsem zaradi pomanjkanja sveže zelenjave med zimskim časom. Spomladi zelo teknejo pretežno zelenjavne mineštre, nenazadnje tudi zato, da si odpočijemo od težke zimske hrane.
(več)