Veliki intervju:
asist. mag. Tomaž Silvester, dr. med.
1.6.2011
Na poti iz Ljubljane proti Radovljici, kjer sva se dogovorila za sestanek, sem razmišljal: »Mu je ime Tomaž in se Silvester piše ali je ravno obratno?«. Z Blažem, fotografom, sva ugibala in ugotovila, da je možno oboje.
(več)
Tema meseca:
Spolnost v obdobjih
1.6.2011
Spolnost je pomemben del odnosa med dvema človekoma, ki se imata rada. Pomembna je prav v vseh življenjskih obdobjih. Vsak jo čuti po svoje in jo doživlja na svoj način.
(več)
PZA in Pacient v Mostecu:
Druženje za zdravje
1.6.2011
Tudi vreme se je, kljub slabim obetom, odločilo sodelovati z nami. Podjetji Prva zdravstvena asistenca in Pacient sta letos že tretjič v gozdni hlad Mosteca pripeljali dogodek, ki je poskrbel za zabave in zdravja polno popoldne.
(več)
Zdravo in dobro:
Zakaj sploh »dr.« kuha
1.6.2011
Kljub poplavi kuharskih receptov, priročnikov in nasvetov, ko se zdi, da kuha resnično že vsak, morda ni povsem samoumevno, da je v revijo, namenjeni zdravstveni tematiki, vključena tudi rubrika s kuharskimi nasveti in recepti.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Erektilna disfunkcija
1.6.2011
Izraz erektilna disfunkcija v širšem pomenu označuje težave z erekcijo, neodvisno od vzroka. Vzroki so različni in od njih je odvisno, ali bomo motnjo lahko uspešno zdravili ali ne.
(več)
Dermatologija:
Zaščita pred soncem
1.6.2011
Prekomerno in nekontrolirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom človeški koži škoduje. Zgodnje škodljive posledice, kot so sončne opekline, poznamo skoraj vsi, veliko manj pa se zavedamo poznih posledic pretiranega izpostavljanja soncu, kot so fotostaranje kože in kožni rak.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Poletna vročina
1.6.2011
Vsako leto nas znova udari vročinski val s »pasje vročimi dnevi«. Kljub temu, da v hladnih dneh hrepenimo po vročini in radostih, ki jih prinaša poletje, pa vendar previsoka temperatura ozračja ni primerna za zdravje vseh posameznikov.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Motnje hranjenja
1.6.2011
Motnje hranjenja (MH) danes predstavljajo pomemben javno-zdravstveni problem. Za njimi oboleva 2–12 odstotkov žensk med 15. in 35. letom starosti, po podatkih tujih zdravstvenih registrov je vsako leto na 100.000 prebivalcev na novo odkritih 7 primerov anoreksije in 14 primerov bulimije nervoze.
(več)
Prva pomoč:
Piki žuželk
1.6.2011
Kaj storiti ob piku žuželke?
(več)
Zobozdravstvo:
Obzobna tkiva
1.6.2011
Bolezen obzobnih tkiv oziroma parodontalna bolezen je poleg zobne gnilobe najpogostejše obolenje ustne votline. Zobozdravniki se z eno izmed njenih oblik srečujem vsak dan in odstotek pacientov, ki trpijo zaradi nje, je zaskrbljujoče visok.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Potovalna slabost
1.6.2011
S poletnimi dnevi prihaja čas dopustov, izletov in potovanj. Tisto, česar si nihče ne želi na poti, sta slabost in bruhanje, posledično pa tudi slaba volja. Gre za zelo pogosto težavo, ki ji pogosteje podležejo otroci.
(več)
Tema meseca:
Spolno prenosljive okužbe
1.6.2011
Pandemija spolno prenosljivih okužb (SPO) v svetu narašča, saj vsako leto prizadene nad 300 milijonov ljudi, najbolj pa so ji izpostavljeni mladi. Okuženi se okužbe dostikrat sploh ne zaveda, saj lahko poteka povsem brez bolezenskih znakov.
(več)
Naš gost:
Martin Čokl
1.6.2011
Marsikdo si starost predstavlja kot pozibavanje na gugalniku in igranje z vnuki. A Martin Čokl je, kljub častitljivi starosti, še vedno zelo aktiven. Bere brez pomoči očal, posebej pa me je presenetil, ko je odgovore na spodnja vprašanja napisal sam, na list papirja, kakor je bil navajen v mladosti.
(več)
Ginekologija:
Zamolčana bolezen
1.6.2011
Pri svojem vsakodnevnem delu v ambulanti družinske medicine vse prepogosto spregledamo dokaj pogosto spolno prenosljivo bolezen – genitalni herpes. Zakaj je temu tako?
(več)
dr. odgovarja:
Kateter
1.6.2011
Pozdravljeni,
star sem 78 let, že nekaj let imam težave s prostato. Pred enim tednom pa se mi je zgodilo, da nisem mogel odvajati vode, imel sem bolečine, voda pa ni pritekla.
(več)
Dermatologija:
Dan boja proti melanomu
1.6.2011
Tudi letos, že četrto leto zapored, sta Združenje slovenskih dermatovenerologov in dermokozmetična znamka La Roche-Posay sodelovala v vseevropskem projektu Euromelanoma day.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Urinska inkontinenca
1.6.2011
Urinska inkontinenca pomeni nehoteno uhajanje urina. Gre za zelo pogost problem, saj ima
vsaj enkrat v življenju težave z inkontinenco več kot polovica žensk.
(več)
Novičke:
Vitamin D - novi hit
1.6.2011
Vitamin D je v maščobah topni vitamin, ki za razliko od drugih lahko nastaja v človeškem telesu. Tvori se v koži pod vplivom UVB-žarkov, lahko pa ga v telo vnašamo z rastlinsko hrano.
(več)
Farmacevt svetuje:
Sonce, sprehodi, glivice
1.6.2011
Glivično obolenje potrebuje za svoj razvoj ugodne pogoje. Temno, vlažno in zmerno toplo okolje je idealno za nastanek in obstoj glivic, ki lahko na koži izzovejo draženje, rdečico ali luščenje, v nekaterih primerih tudi hujše srbenje ali celo mehurje in otekline.
(več)
Novičke:
Parna žleza
1.6.2011
Bartolinijeva žleza je parna žleza, ki se nahaja na spodnjem notranjem delu malih sramnih ustnic. Njena naloga je, da izloča sluz, ki vlaži nožnico. V zdravem stanju je majhna (okoli 5 mm) in nemoteča.
(več)
V gibanju:
... in vendar se vrti
1.6.2011
Cestno kolesarjenje je kljub temu, da je cikličen šport, zelo zahtevna oblika telesne aktivnosti, zato zdravstvene težave, ki se pojavljajo pri kolesarjih, niso redke.
(več)