Veliki intervju:
Marko Gričar, dr. med.
7.5.2009
Sodobni način življenja je povzročil, da je med nami čedalje več ljudi, ki živijo prehitro in površno, ob tem pa pozabijo na svoje zdravje.
(več)
Tema meseca:
Sezonski rinokonjuktivitis
7.5.2009
Sezonski rinokonjuktivitis je najpogostejša oblika alergijskih bolezni. Težave povzročajo pelodi v cvetnem prahu rastlin, ki so sicer neškodljive snovi iz okolja, na katere se imunski sistem neprimerno odzove.
(več)
Tema meseca:
Klop v koži
7.5.2009
Klopi so majhni pajkovci, za katere je značilno, da sesajo kri toplokrvnih domačih in divjih živali, predvsem majhnih glodavcev, ptic, kuščarjev in tudi človeka.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Ultrazvok kolkov pri dojenčkih
7.5.2009
UZ kolkov je presejalna (screening) metoda, s katero se odkriva razvojna displazija (napačen ali nenormalen razvoj ali rast) kolkov v obdobju, ko se lahko v večini primerov zdravi še razmeroma preprosto, torej brez operacije.
(več)
Dnevnik reševalca:
Moje vozilo za reševanje
7.5.2009
Sem Anže Jorgačevski in sem zdravstveni tehnik. Delam na urgentni službi. Poleg drugih reševalnih prevozov zagotavlja naša reševalna služba zdravstveno dežurstvo v urgentni ambulanti v ZD Ivančna Gorica in ZD Grosuplje.
(več)
Naš gost:
Andrej Stare
7.5.2009
S prihodom pomladi narava oživi, rastline se prebudijo iz zimskega sna, živali se iz svojih zimskih zavetišč prikradejo na prosto. Pomlad pa je tudi čas, ko se razbohotijo alergije, pri ljudeh, ki so preobčutljivi (alergični) na določene zunanje vplive.
(več)
Tema meseca:
Astma in alergija
7.5.2009
Anatomija človeških dihal je zapletena. Ena najpogostejših bolezni, ki prizadene dihala, je prav gotovo naduha ali astma.
(več)
Ob večerih, ko se vse umiri in tišina zareže v dno duše, velikokrat posežem po Atlasu sveta in listam, listam…
(več)
Zdravniki svetujejo:
Spomladanska utrujenost
7.5.2009
Skupek pestrih občutkov, ki ga imenujemo spomladanska utrujenost, je zelo pogost. Različni ljudje jo doživljamo različno.
(več)
Pismo uporabnika:
Drži! Do specialista v nekaj dneh!
7.5.2009
Odločila sem se napisati pismo, ko sem videla, da je to v reviji dr. mogoče. Pa naj vam na kratko povem svojo zgodbo.
(več)
Zdravniki svetujejo:
Nad menstrualne težave z zelišči
7.5.2009
Veliko žensk doživlja vsak mesec neprijetne težave ob menstrualnem ciklu. To sta lahko PMS, ki ga sestavljajo nihanje razpoloženja, glavobol, nervoza, napetost v dojkah, ali pa bolečina ob menstruaciji.
(več)