Novičke:
Vitamin D - novi hit
1.6.2011
Vitamin D je v maščobah topni vitamin, ki za razliko od drugih lahko nastaja v človeškem telesu. Tvori se v koži pod vplivom UVB-žarkov, lahko pa ga v telo vnašamo z rastlinsko hrano.
(več)
Novičke:
Parna žleza
1.6.2011
Bartolinijeva žleza je parna žleza, ki se nahaja na spodnjem notranjem delu malih sramnih ustnic. Njena naloga je, da izloča sluz, ki vlaži nožnico. V zdravem stanju je majhna (okoli 5 mm) in nemoteča.
(več)
Na oddelku za tumorje Ortopedske klinike UKC Ljubljana je skupina slovenskih kirurgov ortopedov pri bolniku s tumorjem izvedla izjemno zapleteno operacijo medenice z rekonstrukcijo.
(več)
Novičke:
Vloga vitamina D pri raku dojk
3.11.2010
Raziskovalci so na nedavnem simpoziju o raku dojk v San Franciscu razkrili zadnje ugotovitve.
(več)
Novičke:
Novosti na področju avtizma
8.9.2010
Avtizem je motnja v nevrološkem razvoju, ki jo označujejo okrnjena sposobnost družbene interakcije, komunikacije, zanimanja, domišljije in aktivnosti. Pojavlja se pri približno 1 od 1000 otrok, štirikrat pogosteje pri dečkih kot pri deklicah.
(več)
Novičke:
Druženje za zdravje
7.7.2010
Prva zdravstvena asistenca je 19. junija 2010 organizirala že tretje Druženje za zdravje, tokrat v sodelovanju s Termami Šmarješke Toplice.
(več)
Sladkorna bolezen tipa 1 je avtoimunsko obolenje, pri katerem propadejo celice, ki proizvajajo inzulin v trebušni slinavki, tako da je posameznik brezpogojno vezan na vbrizgavanje inzulina za nadzor bolezni.
(več)
Novičke:
Hripavost
26.2.2009
Zvok glasu je odvisen od velikost in od oblikovanosti grla in predvsem od napetosti glasilk.
(več)
Novičke:
Kako upočasniti proces staranja
18.12.2008
Verjetno ste že večkrat prebrali, da pravilna prehrana, gibanje in zmanjšanje stresa upočasnjujejo proces staranja. V zadnjem času se pojavljajo številni dokazi, da so omenjene trditve resnične.
(več)
Ali ste vedeli, da svetovna zdravstvena organizacija priporoča dojenje vsaj do otrokovega drugega leta starosti?
(več)
Novičke:
Študija o HPV pri moških
2.4.2011
Marca je v reviji Lancet izšla pomembna raziskava s področja epidemiologije okužbe s humanim papiloma virusom (HPV) pri moških.
(več)
Znanstveniki z univerze v Kaliforniji verjamejo, da bi lahko kožnega raka zdravili tudi s pomočjo svetlobe. Ugotovili so, da se pri fotodinamični terapiji pod vplivom svetlobe v tkivu sproščajo kisikovi radikali, ki uničujejo rakave celice.
(več)
Novičke:
Kajenje škodi tudi sluhu
6.10.2010
Že dolgo vemo, da je kajenje v tesni povezavi z različnimi boleznimi in umrljivostjo. Zaradi kajenja umre približno štiri milijone ljudi letno, vdihavanje cigaretnega dima pa povezujemo s številnimi boleznimi, kot so bolezni srca in ožilja, možganska KOPB, rak pljuč, grla in ustne votline ter z druge.
(več)
Novičke:
Sončni skuterji
7.7.2010
Če se kdaj človek dobro počuti , potem je to tedaj, ko nekomu pomaga. Nekomu, ki resnično potrebuje pomoč.
(več)
Novičke:
Kako odpraviti smrčanje
7.4.2010
Smrčanje pesti okrog 30 odstotkov odraslih (od tega približno 24 odstotkov moških in 13 odstotkov žensk), pogostost narašča s starostjo in slabša kakovost spanca.
(več)
Novičke:
Kajenje in rak testisov
26.6.2009
V novi raziskavi, ki poteka na centru Fred Hutchinson Cancer Research v Seattlu, se nakazuje možnost, da je rak testisov povezan s kajenjem marihuane.
(več)
Novičke:
Zaprtje pri otroku
29.1.2009
Ob pojavu zaprtja je prvi ukrep sprememba prehrane in vnosa količine tekočin. Priporoča se uživanje večjih količin tekočin, sadja in zelenjave ter živil, zlasti žitaric, z balastnimi snovmi.
(več)
V času nosečnosti prejmejo ženske številne nasvete, kakšna naj bo njihova prehrana, kako naj zmanjšajo stres, jemljejo vitamine, se redno gibljejo, da se bodo bolje počutile in imele zdrave dojenčke.
(več)