Zdravo in dobro:
Zakaj sploh »dr.« kuha
1.6.2011
Kljub poplavi kuharskih receptov, priročnikov in nasvetov, ko se zdi, da kuha resnično že vsak, morda ni povsem samoumevno, da je v revijo, namenjeni zdravstveni tematiki, vključena tudi rubrika s kuharskimi nasveti in recepti.
(več)
Zdravo in dobro:
Pečen ostriž s provansalskimi zelišči
4.11.2009
Recept je preprost za pripravo in primeren tudi za tiste, ki nad kuhanjem niso posebno navdušeni.
(več)
Zdravo in dobro:
Pospravljamo hladilnik
2.4.2011
Pospravljanje ostankov hrane iz hladilnika je mučno, pogosto pa se, z malo domišljije, iz njih da pripraviti okusne jedi.
(več)
Zdravo in dobro:
Začimbe in zelišča
2.2.2011
Najpomembnejši in za marsikoga nepogrešljiv dodatek večini jedi, ki ga žal mnogi ne cenijo dovolj, nekateri pa so – iz različnih razlogov, a povsem zmotno – celo prepričani, da je nepotreben in celo škodljiv
(več)
Zdravo in dobro:
Hrana za otroke
8.12.2010
Starši so pogosto v zadregi, ker ne vedo, kaj naj skuhajo za otroke. Zadrega je povsem odveč.
(več)
Zdravo in dobro:
Dr. danes ne kuha
6.10.2010
Spodbujanje ljudi, da si sami pripravljajo hrano, je vsekakor smotrno iz več razlogov: doma pripravljena hrana je okusnejša, bolj zdrava in cenejša. Ne pomeni pa nujno, da moramo kuhati.
(več)
Zdravo in dobro:
Poletna rižota
7.7.2010
Vsi, ki ne morejo brez mesa, bodo navdušeni, če hkrati s čebulico bučki primešamo še nekaj na drobne kose narezanega hitro popečenega piščanca ali purana.
(več)
Zdravo in dobro:
Rižote!
5.5.2010
Rižota je čudovita jed. Preprosta in hitro pripravljena, okusna, zdrava in poceni ter tako različna, da nam nikoli ni treba gledati v recepte.
(več)
Zdravo in dobro:
Mineštra s šampinjoni
3.3.2010
Pust in velika noč sta za mnoge precej stresna in naporna. Poleg tega, da je treba obiskati sorodstvo, moramo preživeti tudi obilico jedače in pijače, ki je večinoma precej »težja« od tiste, ki smo je vajeni vsak dan.
(več)
Zdravo in dobro:
Zelenjavni čili
6.1.2010
Kot smo dejali na prejšnji strani, je pri prehranjevanju pomembna količina zaužite hrane, bogate s purini. Čim manj, tem bolje. A hrana, ki vsebuje malo purinov je lahko tudi zelo dobra!
(več)
Zdravo in dobro:
Spomladanska mineštra
4.5.2011
Mnogi pomlad stežka pričakajo predvsem zaradi pomanjkanja sveže zelenjave med zimskim časom. Spomladi zelo teknejo pretežno zelenjavne mineštre, nenazadnje tudi zato, da si odpočijemo od težke zimske hrane.
(več)
Zdravo in dobro:
Hitra hrana
2.3.2011
Poglavitni vzrok, da mnogi jedo kupljeno, že pripravljeno hrano, je pomanjkanje časa. Tudi pri tistih, ki sami pripravljajo hrano, je glavna omejitev večinoma ravno čas.
(več)
Zdravo in dobro:
Porov narastek
5.1.2011
Kljub temu, da sodi por med okusnejše vrtnine, je na jedilnikih še vedno precej zapostavljen, a povsem po krivici. Pripravimo ga lahko na najrazličnejše načine.
(več)
Zdravo in dobro:
Martinova pojedina
3.11.2010
Tradicionalna kuhinja običajno ni zelo zdrava (ker ni povsem po sodobnih prehranskih načelih), ampak za praznike je treba storiti tudi kakšen prehranski prekršek, drugače niso prazniki.
(več)
Zdravo in dobro:
Polnjena puranja štruca po grško
8.9.2010
Lahka hrana je telesu prijazna, vsake toliko časa pa vendarle prija tudi nekaj »konkretnega«. Da je vendarle možno malo težjo in bolj nasitno hrano pripraviti tudi zdravo, dokazuje naslednji recept.
(več)
Zdravo in dobro:
Čudoviti svet mehiške kuhinje
2.6.2010
Ob omembi mehiške hrane verjetno večina takoj pomisli na tortilje in pekoče omake. Resnici na ljubo je treba povedati, da hitro pripravljene jedi iz tortilj Mehičani jedo v glavnem kot predjedi (entradas) ali kot samostojne prigrizke (antojitos).
(več)
Zdravo in dobro:
Prežganka
7.4.2010
Prežganka ali prežgana juha, je najlažje in najhitreje pripravljena juha. Prežganka ali prežgana juha je dobra tudi za želodec, je lahka in nam pomaga pri raznih problemih z prebavo.
(več)
Pretežno večino okusov dobi hrana z začimbami in zelišči ter soljo in maščobo. Zadnje predvsem zato, ker se večina »okusa« skriva v aromatičnih estrih, ti pa so topni v maščobah, in ne v vodi.
(več)
Zdravo in dobro:
Pečeni nadevani piščanec po libanonsko
2.12.2009
Tudi naš drugi recept je vezan na piščanca. V zdravi prehrani je na splošno treba omejiti količino zaužitega rdečega mesa (svinjine in govedine).
(več)