Urgenca:
Srčni infarkt - zakaj
2.6.2010
Različni dejavniki tveganja s skupno točko (okvara delovanja notranjega žilnega sloja) povzročijo razvoj ateroskleroze. Ta prizadene različna arterijska povirja.
(več)
V prejšnji številki revije dr. ste brali o zastoju srca in oživljanju. Gre za najurgentnejše stanje v medicini, ki se v polovici primerov pojavi popolnoma nepričakovano in pri ljudeh, ki prej niso imeli nikakršnih težav.
(več)
Urgenca:
Pomoč iz zraka
5.5.2010
HNMP (helikopterska nujna medicinska pomoč) se je dokazala kot nujno potrebna dejavnost v Sloveniji – natančno smo jo predstavili v prejšnji številki naše revije.
(več)
Urgenca:
Smo res brez moči?
3.3.2010
Nenadni srčni zastoj je dolgo veljal za nerešljivi, smrtni zaplet, vendar že več desetletij vemo, da ni nujno tako.
(več)
Urgenca:
Zastoj srca
2.12.2009
Nenadni zastoj srca (NZS) je definiran kot stanje, ko se pri človeku nenadoma ustavi srce. Nenadoma je takrat, ko zaradi zdravstvenega stanja bolnika oziroma navidezno zdravega tega ne pričakujemo.
(več)
Urgenca:
Urgentna medicina
2.12.2009
Urgentna medicina se ukvarja z nujnimi stanji (bolezni in poškodbe), ko sta ogrožena zdravje in življenje in je pomembna vsaka sekunda.
(več)
Urgenca:
Pomoč iz zraka
7.4.2010
Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP) je izvajanje NMP s helikopterjem. Je pomemben del sodobne obravnave bolnikov in poškodovancev na terenu.
(več)
Urgenca:
Ob gasilnem aparatu
3.2.2010
V decembrski številki revije dr. smo v rubriki Urgenca pisali o zastoju srca in pomenu oživljanja.
(več)
Urgenca:
Oživljanje
2.12.2009
Življenje se konča s srčnim zastojem. Včasih je po dolgotrajni in trpljenja polni bolezni to odrešitev, včasih pa življenje ustavi v njegovem najbolj ustvarjalnem ali srečnem obdobju.
(več)