Zobozdravstvo:
Obzobna tkiva
1.6.2011
Bolezen obzobnih tkiv oziroma parodontalna bolezen je poleg zobne gnilobe najpogostejše obolenje ustne votline. Zobozdravniki se z eno izmed njenih oblik srečujem vsak dan in odstotek pacientov, ki trpijo zaradi nje, je zaskrbljujoče visok.
(več)
Zobozdravstvo:
Belo ni vedno zdravo
4.5.2011
Pogosto je glavni vzrok za obisk zobozdravnika bolečina ali kakršnakoli druga subjektivna težava, ki jo človek zazna, zaradi česar postane terapija dolgotrajnejša in v nekaterih primerih žal tudi bolj obsežna in zapletena. Torej kdaj k zobozdravniku na pregled?
(več)
Zobozdravstvo:
Želite implantat?
3.11.2010
V današnjem času je puljenje zoba (ekstrakcija) samo še nujen ukrep, saj je s pomočjo zgodnje preventive in profilakse vpliv kariesa na zobno snov in obzobna tkiva minimaliziran.
(več)
Zobozdravstvo:
Krvava dlesen
8.9.2010
Vsakemu izmed nas se kdaj zgodi, da ob ščetkanju zaznamo kri v izpljunku, včasih celo ob žvečenju trše hrane (skorja kruha, oreščki, ...). Če pa se pojavlja spontano, je to lahko znak za zaskrbljenost.
(več)
Zobozdravstvo:
Suha usta
2.6.2010
Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli občutek suhih ust. Morda takrat, ko ste prebolevali kakšno virozo in ste imeli zvišano temperaturo, morda kadar ste bili pod pritiskom ali ste morali veliko govoriti.
(več)
Zobozdravstvo:
Nasmeh, ki osvaja
5.5.2010
Nasmeh, ki ga uokvirjajo nenegovani, močno obarvani, morda celo nagniti ali manjkajoči zobje, je lahko rezultat še tako velike prisrčnosti, pa bo v opazovalcih po večini sprožal milo rečeno nelagodne občutke. Tak nasmeh sporoča o zanemarjenosti in slabi higieni. Zato ni čudno, da so ljudje z lepimi nasmehi v družbi soljudi bolj zaželeni, pa tudi bolj samozavestni in uspešni.
(več)
Zobozdravstvo:
Za zdrave dlesni
7.4.2010
Ko se dojenček rodi, se starši znajdejo pred novim poglavjem ne glede na to, ali gre za novopečene starše ali tiste s kilometrino.
(več)
Zobozdravstvo:
Stres in usta
3.3.2010
Že pred dogodki, ki jih je povzročila gospodarska kriza, se je veliko govorilo o stresu in njegovi povezavi z zdravjem. Vemo, da lahko kronični stres povzroči množico zdravstvenih težav.
(več)
Zobozdravstvo:
Novi zobje v ustih
8.12.2010
Zobni vsadki oziroma dentalni implantati so nov mejnik v sodobnem zobozdravstvu.
(več)
Zobozdravstvo:
Proti vnetju dlesni
6.10.2010
O parodontalni bolezni (PB) smo govorili že v prejšnji številki, poskušali smo razložiti, kaj je in kako jo preprečiti.
(več)
Zobozdravstvo:
Izločanje sline
7.7.2010
Suha usta so neprijetna posledica zmanjšanega izločanja žlez slinavk. Vzrokov je več, zato se bomo tokrat dotaknili nekaterih najpogostejših.
(več)
Zobozdravstvo:
Izraščanje zob
5.5.2010
Dojenčki začnejo dobivati prve zobke, ko so stari šest mesecev. Takrat zrasteta sprednja spodnja sekalca.
(več)
Zobozdravstvo:
Afte
7.4.2010
Afte oz. aftozni stomatitis je eno najpogostejših obolenj ustne sluznice. Vzrok za nastanek še ni pojasnjen. Afte so površinske okrogle ali ovalne rane na ustni sluznici.
(več)
Zobozdravstvo:
Ustna higiena
3.3.2010
Pravilno vzdrževanje ustne higiene naj bi se začelo že z mlečnimi zobmi v otroški dobi. Poznamo več različnih tehnik.
(več)