Dermatologija:
Zaščita pred soncem
1.6.2011
Prekomerno in nekontrolirano izpostavljanje ultravijoličnim žarkom človeški koži škoduje. Zgodnje škodljive posledice, kot so sončne opekline, poznamo skoraj vsi, veliko manj pa se zavedamo poznih posledic pretiranega izpostavljanja soncu, kot so fotostaranje kože in kožni rak.
(več)
Dermatologija:
Dan boja proti melanomu
1.6.2011
Tudi letos, že četrto leto zapored, sta Združenje slovenskih dermatovenerologov in dermokozmetična znamka La Roche-Posay sodelovala v vseevropskem projektu Euromelanoma day.
(več)
Dermatologija:
Alergene snovi
4.5.2011
Alergeni so snovi v okolju, ki za večino ljudi niso nevarne in jih prenašajo brez težav. V telo vstopijo z vdihanim zrakom, skozi kožo ali preko prebavil. Največkrat nam težave povzročajo pelodi in pršica.
(več)
Dermatologija:
Srbež kože
2.2.2011
Srbež je dokaj pogosta nadloga; pojavlja se pri skoraj petini odraslih ljudi. Zelo pogosto je srbež odraz suhe kože, lahko pa je povezan tudi z različnimi kožnimi boleznimi ali boleznimi notranjih organov.
(več)
Dermatologija:
Tumorji kože
3.11.2010
Na koži se že od zgodnjega otroštva pojavljajo številni tumorji. Večina je benignih, vendar so bolniki zaradi njih pogosto zaskrbljeni.
(več)
Dermatologija:
Zdravo lasišče
8.9.2010
Lasje so pomemben del naše zunanjosti. Lahko pa nam povzročajo precej preglavic in vplivajo na našo samopodobo. Obstaja veliko bolezni, ki prizadenejo lasišče in lase.
(več)
Dermatologija:
Sonce in zaščita
2.6.2010
Ljudje se sicer čedalje bolj zavedamo pomena zaščite pred sončnimi žarki, vendar je ta pogosto omejena le na čas, ki ga preživimo na počitnicah ob morju ali na smučanju.
(več)
Dermatologija:
Fotodermatoze
5.5.2010
Obolenja kože, ki jih povzročijo UV-žarki, strokovno imenujemo fotodermatoze. Kožne spremembe sproži že majhna količina teh žarkov, ki na »normalni koži« ne bi povzročila težav.
(več)
Dermatologija:
Koža na soncu ovene
4.5.2011
Sonce je vir vsega življenja na Zemlji. Svetloba in toplota sončnih žarkov nam omogočata preživetje. Ceno za to pa plača naša koža, ki naš organizem varuje pred številnimi škodljivimi zunanjimi vplivi, tudi pred soncem.
(več)
Dermatologija:
Seboroični dermatitis
2.4.2011
Seboroični dermatitis je zelo pogosta kronična vnetna dermatoza, ki jo lahko nadzorujemo z ustrezno nego kože in ustreznim zdravljenjem.
(več)
Dermatologija:
Kronična bolezen ven
5.1.2011
Ker še ne poznamo vzroka kronične bolezni ven, tudi ne poznamo učinkovitega vzročnega zdravljenja. Obstajajo pa številne možnosti preprečevanja napredovanja bolezni in lajšanja težav.
(več)
Dermatologija:
Rdečica obraza
6.10.2010
Rdečica obraza ni samo nadležna motnja, je lahko znak resne kožne bolezni. Zgodnja postavitev diagnoze in ustrezno zdravljenje izboljša videz posameznika.
(več)
Dermatologija:
Opazovanje znamenj
7.7.2010
Dermatoskopija je posebna metoda, ki jo dermatologi širom po svetu zadnja leta uspešno uporabljamo za pregledovanje sumljivih sprememb na koži.
(več)
Dermatologija:
Kožne alergije
5.5.2010
Poznamo več vrst alergijskih bolezni kože, med katerimi so najpogostejše atopijski dermatitis, urtikarija in alergijski kontaktni dermatitis.
(več)
Dermatologija:
Psoriaza ali luskavica
7.4.2010
Psoriaza ali luskavica je pogosto kronično, dedno, avtoimuno obolenje kože z zadebeljenimi ovalno ali okroglo oblikovanimi, vnetimi in rdečimi površinami na koži, ki so ostro omejene od normalne kože in pokrite z debelimi srebrnkastimi luskami.
(več)