Prebavila:
Okužba prebavil z bakterijo
2.4.2011
Okužba z bakterijo Helicobacter pylori je ena najpogostejših okužb in je razširjena po vsem svetu. Zaradi izboljšanja higienskih razmer in odkritja uspešnega zdravljenja okužbe se je njena razširjenost v zadnjem desetletju zmanjšala.
(več)
Prebavila:
Motnje prebavil - 2. del
2.3.2011
V predhodnih številkah revije smo opisali vzroke funkcionalnih motenj na sploh in posebej funkcionalnih motenj prebavil. Tokrat opisujemo klinične slike funkcionalnih motenj po posameznih organskih sistemih prebavil.
(več)
Prebavila:
Zaprtje
5.1.2011
Drage bralke, spoštovani bralci! V naprej se vam opravičujem za vulgarne besede, ki bodo sledile. Vsekakor nimam namena žaliti vašega dobrega okusa, še manj pa si prislužiti vaše mnenje, da gre v primeru avtorja te kolumne za vulgarno, da ne rečem prostaško osebo.
(več)
Prebavila:
Motnje prebavil - 1. del
2.2.2011
V prejšnjem poglavju smo pisali predvsem o vzrokih, zakaj prihaja do motenj v delovanju organov. Če funkcionalne motnje obstajajo dovolj dolgo, vodijo v organske nepovratne spremembe do različnih bolezni.
(več)
Prebavila:
Ko organi ne delujejo
8.12.2010
V mednarodni klasifikaciji so funkcionalne motnje označene kot kronične težave, pri katerih ni dokazljivih sprememb v strukturi, prav tako ni biokemičnih odstopanj, s katerimi bi lahko razložili težave.
(več)