Maj 2010, 5.5.2010
Zdravniki svetujejo:
Hemoroidi
Kaj storiti zase
Avtor: Aleksander Marin, dr. med.
Najpogostejši povzročitelji težav v predelu zadnjika so hemoroidi. To so razširjeni venski pleteži v predelu zadnjika, v katerih se pojavi zastoj venske krvi. Primerjamo jih lahko s krčnimi žilami na nogah.


Če so spremenjene vene v kanalu zadnjika, govorimo o notranjih hemoroidih, pri zunanjih hemoroidih pa so spremenjene vene pod analnim sfinktorom – mišico, ki zapira zadnjik. Notranji hemoroidi lahko tudi zdrsnejo skozi zapiralko in štrlijo iz zadnjika.
Nagnjenost k hemoroidom je kot pri krčnih žilah na nogah dedna. Verjetnost njihovega nastanka pa je povezana z debelostjo, nosečnostjo in poporodnim obdobjem, kadar se pojavita zvišan tlak v trebuhu (zaprtje, kašelj, dvigovanje bremen) in zvišan krvni tlak (predvsem v venskem sistemu portalnega obtoka). Zvišan tlak v venah nastane tudi zaradi napenjanja pri zaprtju in odvajanju trdega blata, predvsem zaradi nepravilne prehrane, kar pomeni, da zaužijemo premalo vlaknin in premalo tekočine. Tudi driska lahko povzroči povečano napenjanje črevesja. Pri ženskah lahko med menstruacijo zadrževanje vode v telesu povzroči zaprtje. Tudi dolgotrajno sedenje povečuje verjetnost pojava hemoroidov.
Čeprav ima veliko ljudi hemoroide, nimajo vsi težav zaradi njih. Te sprožajo večinoma vneti in trombozirani hemoroidi ter tisti, ki zdrsnejo iz telesa. Draženje, srbenje in krvavitev se najpogosteje pojavijo ob iztrebljanju in po njem. Pojavi se lahko tudi sluzast izcedek. Največja težava je gotovo bolečina, ki je lahko ob zapletih, kot je na primer tromboza, precejšnja. Najpogostejši znak pri notranjih hemoroidih je sveža kri na blatu in straniščnem papirju. Notranji hemoroidi nimajo enakega oživčenja kot zunanji, zato se bolečina pojavi šele, ko zdrsnejo skozi mišico zapiralko in v njej povzročijo krč. Prvi preventivni in kurativni ukrepi naj bodo izboljšanje prehranjevalnih navad, pogostejša telesna dejavnost in izogibanje dolgotrajnemu sedenju. Ob težavah je pomemben posvet z zdravnikom o bolezenskih znakih, posebno krvavitvah. Pri blažjih oblikah hemoroidov lahko omilite težave s preventivnimi ukrepi in pravilno higieno. Z upoštevanjem naslednjih nasvetov boste pripomogli k preprečevanju in lajšanju težav, ki jih ti povzročajo:
  1. V prehrano vključite veliko vlaknin, ki so v polnozrnatih izdelkih, svežem sadju in zelenjavi. Izogibajte se začinjeni hrani, kavi in alkoholu.
  2. Pijte dovolj tekočine.
  3. Imejte redna in kratka iztrebljanja. Ne pritiskajte in ne napenjajte se med iztrebljanjem.
  4. Izogibajte se suhemu, odišavljenemu toaletnemu papirju.
  5. Redno telovadite in se izogibajte dolgotrajnemu sedenju.
  6. Kadar več ur sedite, vmes naredite krajši sprehod.
  7. Območje hemoroidov vzdržujte čisto in suho.
  8. Če se stanje ne izboljša v nekaj dneh, se posvetujte z zdravnikom. Ob stopnjujočih se bolečinah in krvavitvah morate čim prej obiskati zdravnika!