Februar 2010, 3.2.2010
Zdravniki svetujejo:
Kaj je revma
Neznačilna bolečina
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Beseda revmatizem izhaja iz grške besede RHEUMA (in pomeni tekočino v človeškem telesu ali njen tok, strujo; zanjo so stari Grki mislili, da povzroča bolečino).
Le redko jo kot takšno uporabljamo pri novodobnem opisovanju medicinskih težav, pogosteje jo najdemo v starejših medicinskih opisih, pa vendar …
Revmatizem se nanaša na bolezenska stanja, ki prizadenejo kosti, sklepe, mišice, vezi in kite (brez predhodne poškodbe ali rakaste bolezni), pogosto pa tudi notranje organe (srce, kožo, ledvici in pljuča).
Večinoma si ljudje pod besedo revmatizem predstavljajo revmatoidni artritis ali revmatsko vročico (ki je lahko posledica nezdravljene streptokokne angine in je prizadela srčno mišico) ali pa številna bolezenska stanja z bolečinami in šibkostjo.
Besedo revmatizem uporabljamo na splošno za opis neznačilnih bolezni in bolečin v mišično-skeletnem sistemu, brez jasno znanega vzroka.
Revmatične bolezni v ožjem pomenu pa so dejansko zelo pogoste in številne (več kot sto vrst). Velik delež slovenske populacije ima zaradi njih vsaj enkrat v življenju težavo, nikakor niso vezane le na odraslo populacijo, zbolijo lahko tudi otroci.

Bolezenski znaki oziroma težave, ob katerih boste posumili, da lahko gre za revmatično bolezen:
 • oteklina v enem ali več sklepih,
 • okorelost v teh sklepih,
 • sklepi so videti rdeči in so lahko toplejši na dotik,
 • konsta ntna/ali ponavljajoča se bolečina v sklepih, brez jasnega vzroka,
 • težave pri premikanju sklepa,
 • neznačilne bolečine v mišicah,
 • zvišana telesna temperatura,
 • splošno slabo počutje,
 • utrujenost,
 • hujšanje,
 • kožni izpuščaj,
 • čezmerno izpadanje las,
 • očesno vnetje ali občutek suhih oči (in ust),
 • razjede na sluznicah ust ali spolovila,
 • spontani splav oz. rojstvo mrtvega otroka.

Če posumite, da bi morda lahko imeli revmatično bolezen, veljaomeniti še družinsko anamnezo (vprašajte najožje svojce: starše, stare starše, brate ali sestro) glede pojavljanja luskavice, osteoartroze, vnetne revmatične bolezni in protina/putike.

Te podatke potem povejte svojemu osebnemu zdravniku!

Revmatične bolezni so predvsem kronične (dolgotrajne); potekajo lahko blago ali pa ogrožajo tudi življenje. Prizadetost posameznika, ki oboli zaradi tovrstne bolezni, je odvisna od vrste revmatične bolezni. Nekateri imajo težave nekaj mesecev, nato se stanje izboljša (zaradi omejitve bolezni ali zaradi zdravljenja); pri nekaterih trajajo težave ves čas, več let. Zdravniki zato v začetni fazi bolezni težko natančno prognoziramo potek VAŠE bolezni, saj se od posameznika do posameznika potek (dinamika) razlikuje. Revmatični bolnik ni le medicinski »problem«, ampak pogosto tudi psihološki in socialni.

Preventiva (oz. preprečevanje) tovrstnih bolezni NI znana, vemo pa, da zdrave prehranjevalne navade (proti nastanku protina/putike) in redna telesna vadba preprečujejo povečanje telesne teže (kar je še posebno pomembno pri nastanku osteoartroze) in zmanjšujejo okorelost sklepov.
Najpogostejše vrste revmatičnih bolezni
 • Osteoartroza, ki je najpogostejša, zelo različna sklepna bolezen. Prizadene lahko hrbtenico ali sklepe s sinovijalno tekočino (kolk, koleno, srednji in končni členki na rokah). Najprej in najpogosteje torej napade hrustanec. Okvare hrustanca, ki so mehanične narave (poškodba, zvišana teža, anomalije sklepov), so dejavnik tveganja za osteoartrozo.
 • Revmatoidni artritis, ki je posledica premočnega imunskega dogajanja (je torej avtoimunsko obolenje!) in prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi skoraj vse organske sisteme. Moramo jo zdraviti. Pojavnost bolezni je enoodstotna, ženske pa obolevajo trikrat pogosteje kot moški. Začne se počasi, s stalno bolečino v sklepih, ki je najhujša zjutraj, za njo se pojavi jutranja okorelost in traja dlje kot eno uro. Sklepi se deformirajo.
 • Protin/putika, ki jo povzroča odlaganje kristalov sečne kisline v sklepe in tkiva. Najpogosteje je prizadet sklep palca na nogi.
 • Sistemski lupus eritematozus, ki je avtoimunsko, vezivnotkivno obolenje in lahko prizadene vse organe. Pogosto se pokaže najprej na obrazu t. i. metuljasta rdečina.
 • Sindrom fibromialgije, ki je oblika zunajsklepnega revmatizma in ji rečemo tudi »nepojasnjen bolečinski sindrom«. Mišičnoskeletna bolečina se pojavlja na več delih telesa, jasno so izražene točke bolečine (na mišicah in na rastiščih kit).
 • Spondiloartritisi (med katerim je najpogostejša behterjeva bolezen, prizadene pa trikrat pogosteje moške kot ženske; začne se v pozni adolescenci. Bolečina je izrazita v spodnjem delu hrbta in v sklepu med križnico in kolčnico. Po gibanju se moč bolečine zmanjša).

Postavitev diagnoze (oziroma sum, da gre za revmatično obolenje) se začne pri vašem osebnem zdravniku in nadaljuje pri specialistu internistu (revmatologu). Na nekatere revmatične bolezni lahko zdravnik posumi že s preiskavo bolnika in njegovih sklepov, velikokrat bo potrebna obsežnejša laboratorijska diagnostika (pregled krvi). Rentgenogram kosti in sklepov ter ultrazvočna preiskava mehkih tkiv – tako poteka diagnostični postopek.

Zdravljenje bolečih in vnetih sklepov upošteva doktrino stopenjskega protibolečinskega zdravljenja, kar pomeni, da začnemo s paracetamolom, v »polni« protibolečinski dozi, to je 1g vsakih 6 ur (npr. 2 tableti lekadola, panadola ali dalerona na 6 ur!). Pri dokazani vnetni revmatični bolezni ali če samo s paracetamolom ni želenega protibolečinskega učinka, predpisujemo nesteroidne antirevmatike. Ob njihovi daljši uporabi je treba ustrezno zavarovati tudi želodčno sluznico. Ob dokazanem revmatoidnem artritisu vam bo predpisal revmatolog posebno zdravljenje, ki bo zmanjšalo uničenje sklepa in posledično invalidnost.

Ne pozabite tudi na psiho-fizično kondicijo svojega organizma in na redno telesno vadbo. Posebno priporočamo plavanje. Posvetujte se tudi s fizioterapevtom in se naučite tehnik sproščanja (za zmanjšanje mišične napetosti in stresa). Nekateri prisegajo tudi na akupunkturo kot dodatno terapevtsko metodo. Pri težjih oblikah in hudih spremembah sklepov so mogoče operativne zamenjave sklepov (npr. kolka, kolena).
dr. svetuje
DRUŠTVO REVMATIKOV SLOVENIJE
Parmova 53, Ljubljana
Telefon: 05907 53 66,
e-mail: www.revmatiki.si