Marec 2009, 26.3.2009
Zdravniki svetujejo:
Menopavza
Avtor: Matija Urh, dr. med., spec. ginekolog
V ginekološki ambulanti me je obiskala 50-letna gospa, ki je tožila o več težavah. Mučila jo je nespečnost, opažala je izrazito čustveno napetost in labilnost, znojenje in občasne vročinske valove.
Zaradi težav je bila zelo zaskrbljena, saj je bila do zdaj zdrava in je lepo skrbela zase. Po temeljitem pogovoru sem ji predpisal nadomestne hormone in čez tri mesece je na kontroli zadovoljna potrdila, da so težave izginile.

Menopavza pomeni prenehanje menstruacije, kdaj se začne, pa določimo naknadno, ko menstruacija izostane leto dni. Menopavza nastopi zaradi usihanja delovanja jajčnikov in s tem manjše proizvodnje ženskih spolnih hormonov. Ker se maternična sluznica več ne debeli in nato ne izlušči, ženska nima več menstruacije. Proces usihanja je postopen in traja že več let pred nastopom menopavze. Zaradi usihanja hormonov nastanejo spremembe v različnih organih v telesu.

V Sloveniji
V Sloveniji je povprečna starost prehoda v menopavzo okrog 51. leta. Z daljšanjem življenjske dobe preživi današnja ženska tretjino življenja v menopavzi. Tudi zato je zelo pomembna kakovost življenja v tem obdobju.

Težave, ki spremljajo menopavzo
Menopavzo pogosto spremljajo različne težave, ki jih delimo v zgodnje in pozne, lahko pa se pokažejo po več letih menopavze. Zaradi upadanja delovanja jajčnikov nastanejo težave povsod tam, kjer hormoni delujejo. Najbolj opazno je to na rodilih in sečilih. Nožnica postane manj prožna, suha, zato je bolj dovzetna za vnetje in tudi spolni odnosi so lahko boleči. Tudi na sečilih nastajajo pogostejša vnetja in se pojavljajo motnje odvajanja urina. Pogosto uriniranje, občutek siljenja na uriniranje ali nenadzorovano uhajanjem urina. Zmanjša se napetost kože in prav tako dojk. Začne se prerazporejanje maščevja, ki se kopiči okoli pasu. Nohti in lasje postanejo krhkejši. Najbolj znani so vročinski valovi in znojenje ter številne psihične spremembe, ki se kažejo v spremembah razpoloženja, pozabljivosti, zaskrbljenosti in motnjah spanja. Med dolgoročne spremembe uvrščamo predvsem zmanjšano kostno gostoto, osteoporozo in pa najpogostejše obolenje odraslih, to so srčno-žilna obolenja, katerih tveganje se v menopavzi pomembno poveča.

Doživljanje menopavze
Doživljanje menopavze je pri ženskah zelo različno, zato mora biti tudi zdravljenje prilagojeno posameznici. Izbrani ginekolog žensko ponavadi najbolje pozna in ji zato tudi najlažje svetuje. V zdravljenje so ponavadi vključeni še drugi specialisti. Najbolj vzročno je še vedno hormonsko nadomestno zdravljenje (tablete in obliži), kar je prva izbira pri odpravljanju klimakteričnih težav, pa tudi dolgoročnih posledic menopavze. Zdravljenje vodi ginekolog, ki natančno spremlja učinke nadomestnih hormonov. Težave zaradi suhosti nožnice in sprememb na sečilih zdravimo z vaginalnimi svečkami in mazili. Hormonsko nadomestno zdravljenje dobro preprečuje osteoporozo, vendar so, ker je večina bolnic starejših, zanje primernejša druga zdravila, predvsem bifosfonati in stroncijev ranelat.

Pomembno
Zelo pomembno je upoštevati splošna priporočila zdravega življenja, kot so športna aktivnost, zdrava prehrana, ugodno čustveno in duševno okolje. Včasih dobro učinkujejo tudi naravni pripravki rastlin, ki vsebujejo rastlinske hormone, čeprav raziskave niso potrdile njihove prepričljive učinkovitosti.

Pogovor z ginekologom
Pomembno je, da s svojim ginekologom spregovorite o težavah. Tako vam bo lahko predpisal najustreznejše zdravilo in vas opozoril tudi na neželene učinke in previdnostne ukrepe, da bo tudi menopavza lep del vašega življenja.
dr. svetuje
  • Spregovorite z ginekologom o svojih težavah, čeprav sta to uhajanje urina ali težave pri spolnih odnosih.
  • Redno si pregledujte dojke.
  • Ob morebitni krvavitvi v postmenopavzi obiščite ginekologa.
  • Skrbite za redno telesno aktivnost.