Maj 2011, 4.5.2011
Zdravniki svetujejo:
Naše čisto telo
Intimna nega in nega telesa poleti
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Hygeia je v grški mitologiji boginja zdravja in danes uporabljamo izpeljanko njenega imena HIGIENA kot vedo, ki se ukvarja z vzdrževanjem ali doseganjem čim boljšega zdravja in počutja.


Poletje je najtoplejše in najbujnejše obdobje leta. Naše telo in duša se odzivata na številne psiho-fizikalne dejavnike. Misel na počitnice je vedno privlačna in vabljiva, še posebno, če se nam uresniči v prekrasnih dnevih in nočeh poletnega bivanja. Pa vendar – ne pozabimo na svoje telo.

Razgaljeni poleti
Poleti je naše telo veliko bolj razgaljeno in prav je, da poskrbimo tudi zanj tudi z estetskega vidika. Koža in kožni dodatki (lasje, nohti) predstavljajo naš največji in najvidnejši organ, preko katerega se izražajo številne zdravstvene in značajske poteze naše osebnosti. Neurejeni nohti in trda koža na stopalih nista v čast nobenemu človeku. Vzemimo si nekaj uric in uredimo nohte in stopala.

Strokovnjaki za manikuro in pedikuro
Če tega ne zmoremo sami, poiščimo strokovno pomoč (manikura, pedikura).
Na tržišču nam ponujajo številne pripomočke in kozmetične pripravke za urejanje nohtov in kože na stopalih. Trda, raskava koža na stopalih je veliko bolj grda, kot je boleča. Če je na določenih predelih (deformiranega) stopala ne odstranjujemo, lahko povzroči otiščance, ki pa so boleči! Dnevno vlaženje in piling stopal lahko prepreči začetni nastanek otiščancev. Še boljša ideja pa je nošenje udobnih čevljev.
V toplih mesecih se naša stopala zelo potijo, saj ima prav ta del telesa bistveno več žlez znojnic kot preostali deli telesa. Stopala postanejo idealno gojišče za bakterije in kaj kmalu se lahko okoli njih širi neprijeten vonj. V prid nam bo že osnovna higiena, z rednim umivanjem stopal, menjavanjem nogavic, ki naj bodo iz naravnih materialov. V toplih dnevih priporočamo nošenje odprte obutve (sandali, natikači), usnjene obutve, predvsem pa si nikar ne obuvajte vlažnih (mokrih) čevljev!

Potenje nevarno za intimne predele
Zaradi intenzivnejšega potenja, ki je sicer izjemno pomemben dejavnik pri regulaciji temperature človeškega telesa, se tudi na koži razmnožujejo številni mikroorganizmi. Veliko mikroorganizmov s kože posledično kolonizira naše sluznice – predvsem na intimnih predelih telesa. Intimni deli telesa zahtevajo posebno nego. Kislost kože NI enaka kislosti nožnice in pri ženskah regulira nožnični pH (oznaka za kislost in bazičnost) bakterija Lactobacillus. Vsaka najmanjša sprememba pH-ja v nožnici lahko povzroči srbeče, pekoče draženje in t. i. »beli tok«, ki je za ženske še posebno moteč (čeprav navaden beli tok NI nevaren). Normalen, fiziološki pH v nožnici se lahko poruši s prekomerno uporabo alkalnih mil, zaradi stresnega načina življenja, na potovanjih, kjer nimamo osnovnih pogojev za osebno higieno (npr. treking , potovanja po eksotičnih krajih, …), zaradi jemanja antibiotikov.

Umivanje in negovanje telesa
Kozmetična in farmacevtska industrija sta izdelali številne preparate, ki so namenjeni izključno za umivanje in negovanje intimnih delov našega telesa. Ti izdelki ne vsebujejo mila, ne dražijo sluznice in uravnavajo kislost sluznic. Odstranjevanje dlačic prav tako prispeva k večjemu higienskemu in estetskemu videzu posameznika.
Depilacija pomeni odstranjevanje dlačic, ki so nad ravnijo kože in učinek traja nekaj dni (ali manj). Najpogostejša oblika depilacije je še vedno britje.
Epilacija pomeni odstranitev celotne dlačice (nad in pod ravnijo kože), učinek je dolgotrajnejši;uporabljamo voskanje, epilatorje, odstranjevanje z laserjem, … Veliko športnikov (kolesarji in plavalci) in ljubiteljev »gladkega«, neporaščenega telesa si redno odstranjuje celotno poraščeno površino telesa.
Vsak med nami si naj sam začrta svojo predstavo o telesu, o idealu lepote in zdravja.
Naj bo poletje NAŠ ČAS in ČAS ZA NAS!