Januar 2010, 6.1.2010
Zdravniki svetujejo:
Šen (Erysipelas)
Avtor: Jože Vidmar, dr. med., spec. splošne medicine
Šen je akutno vnetje kože, ki ga povzroča bakterija iz skupine streptokokov. Najpogosteje se pojavlja na koži obraza, na golenih, uhljih, lahko tudi na drugih delih telesa.

na sliki: Streptokok

Za to bolezen najpogosteje zbolevajo odrasli, stari več kot 40 let, lahko pa tudi mlajši.
Povzročitelj bolezni, v tem primeru streptokok, vstopi v kožo skozi manjše ranice, praske, razpoke, lahko po kirurških posegih, po poškodbi kože, skozi popek pri novorojencih. Bolezen se pojavi večkrat tudi pri oteklinah zgornjih ali spodnjih okončin, pri kroničnih razjedah goleni itd.
Šen nastopi nenadoma. Bolniki se slabo počutijo, imajo visoko vročino, včasih tudi bruhajo. Na koži se naprej pojavi rdeča lisa, koža je otečena in topla, rdečina se z dvignjenimi robovi jezikasto širi v okolico, sredina lise pa postane bleda. Pri težjih oblikah bolezni se lahko na vnetno spremenjeni koži naredijo tudi mehurčki, izpolnjeni s svetlo, serozno tekočino. Skoraj vedno otečejo lokalne bezgavke, ki so tudi boleče. Pri starejših, oslabelih bolnikih, bolezenski znaki pogosto niso izraziti.
Šen lahko povzroča zaplete na ledvicah v obliki glomerulonefritisa, pri ponovitvah bolezni na npr. spodnjih okončini se lahko pojavi hude oteklina, ki jo še ne znamo pozdraviti.
Šen spada med bolezni, ki se pogosto ponavljajo na enakem mestu.
Zdravljenje erizipela je preprosto, saj navadno zadostuje 10-dnevno zdravljenje s penicilinom. Po potrebi lahko dajemo na obolelo kože hladne obkladke, npr. s fiziološko raztopino.
Širjene bolezni lahko preprečimo z dobro osebno higieno.