Marec 2011, 2.3.2011
Zdravniki svetujejo:
Telesna temperatura
Ko telo gori in glava boli
Avtor: asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. družinske medicine
Začasno povišana telesna temperatura je pogosto PRVI bolezenski znak, ki nam izraža, da je z našim telesom nekaj narobe.


Ni pa edini bolezenski znak, obenem moramo biti pozorni še na ostale: kašelj, boleče žrelo, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlico, slabost, glavobol. Šele več bolezenskih znakov skupaj nam odkrije neko bolezen ali stanje. Samo kratkotrajno povišana telesna temperatura še NI zadosten razlog za alarm ali klic (obisk!) zdravnika.

Telesna temperatura
V medicinskem žargonu izražamo VROČINO kot vse, kar je nad normalno telesno temperaturo 37°C (merjeno z živosrebrnim termometrom v pazduhi) ali nad 37,2°C v danki. Ne smemo zanemariti dejstva, da obstajajo tudi normalna nihanja telesne temperature v zdravem človeškem telesu tekom dneva za okoli 0,6 stopinje Celzija (običajno je zvečer višja kot zjutraj)! Pri ženskah je lahko temperatura v drugem delu menstrualnega ciklusa višja celo za 1°C.

Rahlo povišane temperature ne znižujemo
Povišana telesna temperatura je med drugim pomemben obrambni mehanizem, saj se tako naše telo uspešneje bori proti bakterijam in virusom, ki sicer NE preživijo ob visokih temperaturah. Zato NE znižujmo “kar tako” vsake povišane temperature (razen ob takojšnjih težavah). Visoka temperatura nad 39,4C pa je lahko nevarna in zahteva “zniževanje”. Vročine NE smemo zamenjati s pojmom HIPERTERMIJA, saj le-to opišemo kot moten odgovor telesa na vročino v okolju in šele posledično vodi v zvišanje telesne temperature (termoregulacija). Stopnja zvišanja telesne temperature NI nujno sorazmerna z resnostjo bolezni!
Ob povišanju telesne temperature bomo obenem občutili povečano potenje, glavobol, mrazenje, žejo (dehidracija), splošno slabo počutje ipd., v primeru zvečanja temperature med 39,4°C in 41°C pa lahko tudi krče, halucinacijo, zmedenost, razdražljivost. Če pri nekaterih otrocih naglo poraste telesna temperatura, opazimo tudi vročinske krče.

Neznosni glavobol
Zdravnika MORATE poklicati, če je temperatura več kot 39,4°C, če traja več kot tri dni ali/in je združena z neznosnim glavobolom, otekanjem žrela, s trdim vratom, težavnim dihanjem, hudim bruhanjem, psihičnimi težavami, s hudo bolečino v trebuhu ali pri uriniranju oziroma z drugimi, nepojasnjenimi tegobami.
VZROKI za povišanje telesne temperature so številni.
1. Skoraj vsaka vrst okužbe se izraža z vročino: okužbe dihal (prehlad, angina, gripa, vnetje obnosnih votlin – sinusov, bronchitis), pljučnica, tuberkuloza, infekcijska mononukleoza, vnetje sečil, virusne in bakterijske okužbe prebavil, kožne okužbe, vnetje slepiča, ginekološka vnetja, vnetje možganskih ovojnic – meningitis, …).
2. Pri otrocih se lahko pojavi rahlo povišanje telesne temperature zaradi izraščanja zob ali do 2 dni po cepljenju.
3. Veliko rakastih obolenj se kaže sprva z povišano telesno temperaturo (limfom, levkemija).
4. Vnetne bolezni (npr. Crohnova bolezen, ulcerozni colitis, bolezni ščitnice).
5. Avtoimunske bolezni (revmatoidni arthritis, vaskulitisi).
6. Nekatera zdravila lahko povzročijo vročino: antihistaminiki, nekateri antibiotiki, zdravila proti epilepsiji idr.
7. Povišana telesna temperatura po vrnitvi s potovanja (malarija, denga, vbodi insektov, kače)

Zdravljenje
Najprej si seveda izmerite temperaturo. Zgolj “občutek”, da imate morda povišano telesno temperaturo, NI razlog za zdravljenje! Doma poteka samozdravljenje s tabletami (praški in svečkami), ki si jih lahko kupite v lekarni brez recepta. Ne pozabite na ustrezen vnos tekočine (juha, rehidracijski prašek, čaj, brezalkoholni napitki) in seveda na počitek.
Zdravnik vas bo pregledal, naredil osnovne krvne preiskave in morda pregledal urin. Zdraviti vas bo poskušal glede na VZROK. Vsekakor velja omeniti, da ob virusni okužbi antibiotik NE bo pomagal.
V primeru, da vaš osebni, splošni ali družinski zdravnik NE bo odkril vzroka vaši povišani telesni temperaturi, vas bo napotil k specialistu (infektologu, revmatologu, kirurgu, …) na nadaljnjo obravnavo.