Oktober 2009, 30.9.2009
Zdravniki svetujejo:
Zaprtje
ali obstipacija
Avtor: Vito Vidmar, dr. med., spec. internist
Zaprtje je razmeroma pogosta motnja pri odvajanju blata, pojavlja se predvsem pri starejših ljudeh, le redko pa povzroči tudi resnejše težave in zaplete.

Pomeni odvajanje manjših količin blata, ki ga pogosto spremljajo napenjanje, krči, včasih pa tudi zapeka (zasušitev blata).

Kateri so vzroki zaprtja?
Najpogostejši vzrok je neprimerna oz. nepravilna hrana, ki vsebuje premalo vlaknin in drugih potrebnih sestavin, ki ohranjajo normalno blato. Ob opustitvi oz. zmanjšanju telesne aktivnosti se lahko zmanjša motiliteta črevesa in se oslabijo trebušne mišice, to pa vpliva na zmanjšano pogostnost iztrebljanja. Pogosto so vzroki lahko tudi organski. Sem spadajo polipoidne formacije, tumorji v širokem črevesu in danki, ki ožijo črevesno svetlino, kronične vnetne črevesne bolezni (chronova bolezen, ulcerozni kolitis), divertikuloza, okvara vegetativnega živčevja, hemoroidi, druge presnovne bolezni.

Kako si lahko pomagate sami?
Priporočamo vam pogosto poseganje po hrani, ki vsebuje zadostno količino neprebavljivih ostankov rastlinskih vlaken in je sestavljena iz celuloze. Balastne snovi pospešujejo gibanje črevesa in tako vplivajo na njegovo redno praznjenje. V to skupino hranil spadajo predvsem različna semena, žita, surovo in neolupljeno sadje, posušeno sadje, suhe stročnice, zelje. Zelo pomembno je vzdrževati in skrbeti za redno telesno aktivnost. Skrbite za primeren vnos koristnih tekočin, pijte vodo in druge negazirane brezalkoholne pijače. Koristno je tudi uporabljati mineralne vode z dodatkom magnezija, ki delujejo kot blago naravno odvajalno sredstvo. Svetujemo izogibanje pretiranemu vnosu čokolade, banane, štrukljev, črnega čaja, suhomesnatih izdelkov. Če omenjena sredstva ne zadostujejo, je nujno potreben posvet pri zdravniku, ki vam bo po natančni klinični oceni in izključitvi organskega obolenja svetoval primerno odvajalno sredstvo.
dr. svetuje
Kako ravnati ob zaprtju
  • Uživajte zadostno količino hrane, ki vsebuje primerno količino neprebavljivih ostankov rastlinskih vlaken (balasta) – vsaj 20-30 g/dan.
  • Prisluhnite klicu narave - ne zadržujte iztrebljanja!
  • Skrbite za redno telesno aktivnost.
  • Zaužijte od štiri do šest obrokov hrane na dan.
  • Skrbite za primeren vnos tekočin.
  • Če opazite v blatu kri, takoj obiščite zdravnika.